Business Internaţional

Europa pierde teren în cursa globală a tehnologiei de vârf din cauza deficitului de ingineri şi a lipsei unei viziuni strategice

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

20.02.2014, 20:54 591

Doar nouă dintre primele o sută de companii hi-tech ca mărime la nivel mondial îşi au sediul în Europa, iar acestea generează doar o zecime din veniturile globale ale sectorului, potrivit unui studiu realizat de AT Kearney privind riscurile pe termen lung cu care se poate confrunta economia Europei dacă sectorul de tehnologie este lăsat în paragină, scrie The Financial Times.

Analiza arată cum afacerile europene pierd teren în faţa rivalilor din Asia şi SUA, care au o creştere mai rapidă. Un exemplu al vieţii grele din Europa este cel al companiei britanice UK Autonomy, cumpărată de americanii de la Hewlett Packard.

 „Un sector hi-tech sănătos este unul care încurajează inovaţia. Aceasta este condiţia necesară pentru a oferi un avantaj companiilor într-un mediu foarte competitiv“, spune Axel Frey­berg, unul dintre autorii raportului.

„Nu putem fi competitivi din punctul de vedere al costurilor cu forţa de muncă, dar suntem competitivi în sectoarele bazate pe cunoştinţe tehnice. Dacă pierzi aceste companii, pierzi un «cluster de informaţii» de care este nevoie pentru inovaţie şi pentru creştere.“

Freyberg a adaugat că există anu­mite sectoare în care pierderea exper­tizei europene ar fi mai problematică decât în alte sectoare. „Până în anul 2025, sistemele software şi electronice integrate în maşină vor reprezenta până la 65% din valoarea totală a acesteia. Cu siguranţă Europa are nevoie de sectorul tehnologiei informaţiei şi a comu­nicaţiilor pentru a fi competitivă în sectoare precum cel auto, ingineria industrială şi altele.“

Unul dintre cele nouă grupuri europene aflate printre primele o sută de companii hi-tech va ieşi din top după ce Microsoft va achiziţiona divizia de dispozitive şi servicii a Nokia în această primăvară. În urma acestei tranzacţii, Europa nu va mai avea niciun producător de telefoane mobile în top zece mondial.

Raportul AT Kearney, care se bazează pe date din sector şi pe interviuri cu executivi şi cercetători, sugerează că Europa pierde teren din cauza unor factori precum deficitul de ingineri calificaţi, fragmentarea pieţelor sau lipsa unei viziuni strategice.

Conform Comisiei Europene, Europa investeşte în cercetare şi dezvoltare cu echivalentul a aproape 1% din PIB mai puţin decât SUA şi cu echivalentul a 1,5% din PIB mai puţin decât China şi Taiwanul.

Deşi cele mai mari companii hi-tech din Europa investesc în cercetare şi dezvoltare, volumul de investiţii este depăşit de cel al unora dintre companiile din Asia şi Statele Unite. Anul trecut firma sud-coreeană Samsung a investit mai mult de 6% din veniturile sale în cercetare şi dezvoltare, adică 13 miliarde de dolari pe an, şi a alocat 65.000 de angajaţi pentru aceste activităţi.

Autorii studiului declară că, deşi Comisia Europeană a recunoscut oficial importanţa tehnologiei pentru creşterea economică, pentru competitivitatea Europei şi pentru gestionarea unor potenţiale probleme sociale, factorii de decizie nu au făcut suficient pentru a opri declinul sectorului hi-tech european. Autorii mai spun că Uniunii Europene îi lipseşte un plan suprem strategic, deşi Comisia Europeană are în plan să investească aproximativ 70 miliarde de euro în sectoare bazate pe tehnologie în următorii şapte ani prin strategia „Orizont 2020“.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO