Business Internaţional

Europa răsuflă uşurată: Trump prelungeşte scutirea de taxe pe oţel pentru încă 30 de zile pentru ţările din Uniunea Europeană, Canada şi Mexic. Dar jocul va continua. O delegaţie americană pleacă în China

sursa foto: Financial Times

Autor: Alex Ciutacu

01.05.2018, 15:17 228

Preşedintele Donald Trump amână impunerea tarifelor pe oţel şi aluminiu pentru Uniunea Europeană, Canada şi Mexic pentru încă 30 de zile şi întârzie astfel controversatele măsuri comerciale cu câteva zile înainte ca o delegaţie de oficiali americani să se deplaseze în China pentru a negocia, potrivit Financial Times.

Casa Albă a transmis luni că Uniunea Europeană, Canada şi Mexic au primit o amânare „finală” de 30 de zile pentru a negocia cu administraţia Trump scutirea permanentă de la taxele de import. Trump a anunţat că impune aceste tarife în numele „securităţii naţionale” şi încearcă să combată supraproducţia de oţel şi aluminiu la nivel global, datorată strategiei Chinei de a invada pieţele cu marfă ieftină în ultimul deceniu.

Canada şi Mexic negociază deja cu Washingtonul pentru a prelungi Tratatul Pentru Comerţ Liber (NAFTA), iar rezultatul discuţiilor ar trebui anunţat în curând. Însă negocierile cu UE au fost vagi până acum – Statele Unite susţine ideea unor cote de import, care ar reduce exporturile europene de oţel şi aluminiu către SUA. O altă variantă pe care o propun americanii se referă la un acord cu privire la tarifele pe bunuri industriale, însă oficialii UE s-au opus ambelor propuneri.

Comisia Europeană a transmis marţi că decizia americanilor de a acorda doar o scutire pe termen scurt „prelungeşte nesiguranţa din piaţă, care deja afectează deciziile de business” ale antreprenorilor şi ale investitorilor.

Bruxellesul a anunţat că va intra în negocieri cu Statele Unite, însă numai după ce Washington va garanta o scutire permanentă de la tarifele pe oţel şi aluminiu.

„Ca partener pe termen lung şi ca prieteni ai SUA, nu vom negocia sub ameninţare”, a transmis Comisia, adăugând că orice negocieri comerciale trebuie să fie „echilibrate şi să aducă beneficii comune”.

Guvernul german a transmis că aşteaptă să primească o scutire permanentă şi că este în negocieri cu SUA.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO