Business Internaţional

Europa condiţionează un nou ajutor pentru Grecia de intervenţii în deciziile ţării

Europa va impune Greciei condiţii dure, precum o implicare externă fără precedent în economie, pentru un nou ajutor

Autor: Bogdan Cojocaru

30.05.2011, 12:04 2455

Liderii europeni negociază un pachet de măsuri pentru Greciacare va aduce o intervenţie externă fără precedent în economiaelenă şi va include o implicare internaţională în strângereataxelor şi privatizarea activelor de stat, în schimbul unor noiîmprumuturi de salvare pentru Atena, scrie Financial Times.

Pachetul va cuprinde, de asemenea, stimulente pentru deţinătoriiprivaţi de active greceşti pentru ca aceştia să extindă voluntartermenele de rambursare a datoriilor, dar şi noi măsuri deausteritate, au declarat surse apropiate situaţiei.

Oficialii speră ca până la jumătate din finanţarea nouă de 60-70miliarde euro de care Atena are nevoie până la finele anului 2013să fie obţinută fără a se recurge la noi datorii. O mare parte dinaceste fonduri ar putea fi acoperite prin vânzarea unor active destat şi modificării ale condiţiilor de plată către deţinătoriiprivaţi de obligaţiuni.

Statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional ar trebuisă vină, la rândul lor, cu împrumuturi de 30-35 miliarde euro, sumăcare se adaugă pachetului de 110 miliarde euro stabilit anultrecut.

Oficialii au avertizat, însă, că aproape fiecare componentă anoului pachet a întâmpinat opoziţia hotărâtă a cel puţin unuiguvern şi unei instituţii implicate în negocieri, iar acordul poatesă cadă.

Guvernul elen nu a reuşit la sfârşitul săptămânii trecute săobţină sprijinul opoziţiei pentru introducerea unor noi măsuri deausteritate cerute de liderii Uniunii Europene în schimbulacordării unui nou pachet de salvare. În plus, BCE se opune încontinuare oricărei forme de restructurare a datoriilor greceşticare s-ar putea traduce prin intrare în incapacitate de plată.

Pe de altă parte, un oficial implicat în discuţii a declarat căBCE şi-ar putea schimba atitudinea dacă reprofilarea datoriiloreste structurată corespunzător.

Europa este presată să ajungă la un consens în privinţa ajutăriiGreciei în cel mult trei săptămâni în condiţiile în care FMI aavertizat că ar putea suspenda plata contribuţiei la tranşa de 12miliarde euro din pachetul de anul trecut pe care Atena ar trebuis-o primească în iunie, dacă guvernul elen nu va putea demonstracă-şi poate îndeplinii obligaţiile financiare în următoarele 12luni. Fără fondurile FMI, guvernele din zona euro ar putea fiforţate să acopere golul şi, în cel mai rău caz, Grecia ar puteaintra în incapacitate de plată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO