Business Internaţional

Europenii şi americanii încearcă să taie apetitul pentru achiziţii al megafirmelor chineze: Chinezilor li s-a urcat succesul la cap

Europenii şi americanii încearcă să taie apetitul...

Autor: Catalina Apostoiu

23.07.2017, 22:11 1204

Succesul înregistrat de super-firmele chi­ne­ze în şirul agresiv de achiziţii realizat în ulti­mii ani la nivel mondial pare să li se fi urcat aces­tora la cap, scrie Handelsblatt. Acum, însă, lip­sa de transparenţă şi de deschidere se întoar­ce împotriva lor, atât europenii, cât şi ame­ricanii încercând să ridice dispozitive de apă­ra­re în calea lor.

Însuşi guvernul de la Beijing le exami­nea­ză finan­ţele şi le restrânge achiziţiile rea­lizate pe bază de datorii. Cât priveşte UE, aceasta se pre­găteşte să monitorizeze mai în­deaproape pre­luările vizate de uriaşele companii chineze.

Potrivit Handelsblatt, cea mai mare parte a vinei pentru această situaţie revine chiar fir­me­lor chineze, care în mod deliberat nu-şi dez­vă­luie intenţiile, strategiile şi legăturile cu statul.

Preluările realizate de acestea anul trecut, de 35 mld. euro, au conferit Chi­nei acces la ex­pertiză vitală, iar urmă­toarea mega-tran­zac­ţie este deja în cărţi: a pa­tra mare companie de transport naval Cosco vrea să-şi înghită riva­la mai mică Orient Overseas Container Line din Hong Kong pentru 5,5 mld. euro.

Germania se numără printre ţările europe­ne care cer măsuri concrete din partea Chinei după mesajul de „deschidere“ şi „liberalizare eco­nomică“ transmis de preşedintele acesteia cu ocazia reuniunii de la Davos din luna ianuarie. Până acum, însă, au existat puţine sem­ne că liderii chinezi ar acţiona în spiritul de­cla­raţiilor pro-comerţ şi pro-globalizare, scrie Bloomberg.

Planurile pentru un Tratat de Investiţii Bila­teral UE-China nu au înregistrat niciun pro­gres, iar lipsa de reformă pe plan intern com­plică eforturile Chinei de a-şi promova yuanul ca monedă de constituire de rezerve.

Frustrarea în creştere faţă de China este reflec­tată de asemenea de propunere preşe­din­te­lui francez Emmanuel Macron de intro­du­ce­re a unui mecanism pan-european de monito­ri­zare a investiţiilor străine.

Pe lângă tratatul de investiţii neter­minat, Uniunea Europeană interzice vân­zările de arme către China şi nu a recu­noscut încă această ţară ca „economie de piaţă“.

„Convergenţa la nivelul modelelor econo­mi­ce care se producea din punct de vedere al des­chiderii Chinei s-a inversat“, arată Alicia Her­rero, de la think tank-ul german Bruegel. „China nu avansează în domenii cum ar fi guvernanţa corporatistă“.

Sentimentul de dezamăgire resimţit de UE cu privire la China s-a adâncit în ultimul de­ce­niu. În 2006, Comisia lăudat agenda de refor­me a Chinei, însă în 2016 aceasta deplângea deja reacţia autoritară a ţării faţă de opoziţia in­ternă şi lipsa de progres în ceea ce priveşte cre­area unor condiţii concurenţiale echitabile.

China şi Europa ar putea înregistra pro­gre­se în domenii ca schimbările climatic, însă „în ceea ce priveşte chestiuni vitale ca investiţiile şi comerţul, nu aş avea aşteptări prea mari“, spune Garcia Herrero.

În ceea ce priveşte atitudinea Americii faţă de China, un comitet guvernamental american secret a formulat obiecţii cu privire la cel puţin nouă achiziţii de companii americane de către in­vestitori străini, un maxim istoric care nu anunţă nimic bun pentru chinezi, potrivit Reuters.

Companiile şi investitorii chinezi care pun ochii pe active americane s-ar putea lovi de noi obstacole drept rezultat.

Până acum în acest an, au fost anunţate 87 de achiziţii de companii americane de către firme chineze, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată şi în creştere de la cele 77 de tranzacţii încheiate în perioada similară a anului trecut.

Poziţia mai severă a comitetului coincide cu tensiuni politice şi economice în creşte­re între SUA şi China. Săptămâna trecută, aces­tea nu au reuşit să se pună de acord cu privire la noi măsuri de reducere a deficitului comer­cial american cu China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO