Business Internaţional

Europol: Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de ţări, afectate de atacurile cibernetice

Europol: Peste 200.000 de sisteme informatice din 150 de...

Autor: Mircea Olteanu

14.05.2017, 17:38 77

Şeful agenţiei UE pentru cooperare în materie de aplicare a legii a mai afimat că există temeri privind potenţiale noi atacuri cibernetice în cursul zilei de luni.

Mai mulţi experţi în securitate cibernetică sunt de părere că un astfel de incident este iminent şi s-ar putea produce chiar luni.

Un tânăr cercetător britanic, cunoscut drept MalwareTech, care în mod accidental a găsit o soluţie de oprire a atacului cibernetic de vineri, estimează că "un nou (atac informatic) va fi lansat (...) foarte probabil chiar luni".

O serie de atacuri informatice au fost semnalate, vineri, în peste o sută de ţări, inclusiv în Marea Britanie, Statele Unite, China, Rusia, Spania, Italia şi Vietnam, dar şi România. Valul de atacuri cibernetice au afectat Serviciul Naţional Medical din Marea Britanie, Ministerul rus de Interne, compania spaniolă de telecomunicaţii Telefonica, firma americană de curierat FedEx, grupul francez Renault şi alte sute de companii şi instituţii din întreaga lume.

Wainwright a mai declarat că este îngrijorat de faptul că daunele ar putea să crească luni dimineaţa, atunci când mulţi angajaţi se întorc la muncă.

"Ultimul bilanţ era de peste 200.000 de victime în cel puţin 150 de ţări. Multe dintre aceste victime sunt companii, inclusiv corporaţii majore. Dimensiunea globală este fără precedent", a adăugat oficialul Europol.

Acesta însă a notat şi că cei afectaţi de valul actual de atacuri cibernetice au făcut "remarcabil de puţine" plăţi.

O analiză BBC sugerează că autorii atacurilor cibernetice au primit echivalentul a doar 22.000 de lire.

Directorul Europol a mai declarat că agenţia europeană colaborează cu FBI pentru a găsi responsabili, adăugând că informaţiile disponibile ar indica faptul că mai mult de o persoană este implicată în comiterea acestor atacuri cibernetice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO