Business Internaţional

Eurostat: 54% din energia Uniunii Europene provine din import

Eurostat: 54% din energia Uniunii Europene provine din...

Autor: Bianca Ciocotisan, Mediafax

07.07.2018, 16:21 233

„Importurile şi producţia formează împreună sursele de energie disponibile în UE, iar pentru a obţine o imagine de ansamblu asupra energiei totale disponibilă în UE, producţia de energie ar trebui întotdeauna să fie pusă în context cu importurile”, precizează Eurostat.

În 2016, mixul de energie din UE - adică gama de surse de energie disponibile - a fost alcătuită în principal din cinci surse diferite: produse petroliere (inclusiv ţiţei) (35%), gaze naturale (23%), combustibili solizi %), energia nucleară şi energia regenerabilă (13% fiecare), iar ponderea diferitelor surse de energie în totalul energiei disponibile variază considerabil între statele membre.

Produsele petroliere (inclusiv ţiţei) reprezintă o parte semnificativă din totalul energiei disponibile în Cipru (93%), Malta (79%) şi Luxemburg (63%), în timp ce gazele naturale reprezintă doar puţin peste o treime în Italia sau Regatul unit.

Peste jumătate din energia disponibilă în Estonia (61%) şi puţin sub jumătate în Polonia (49%) provine de la combustibili solizi (în principal cărbune), în timp ce energia nucleară reprezintă 42% în Franţa şi 33% în Suedia. Energia regenerabilă reprezintă 37% atât în Letonia, cât şi în Suedia.

În România, 28% din totalul energiei consumate a fost reprezentat de produsele petroliere, urmată de gaze naturale 27% şi cărbune 16%, arată un raport al Biroului de Statistică European, Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO