Business Internaţional

Evoluţia Walkman-ului în 36 de ani de la lansare. Galerie FOTO

Sony Walkman

Sony Walkman

Autor: Oana Stupinean

11.01.2015, 12:00 880

Producătorul de electronice Sony a prezentat la târgul de IT&C CES 2015 Walkman-ul ZX2, noua generaţie a gadgetului care i-a asigurat producătorului nipon renumele pe piaţa de playere audio portabile, scrie The Verge.

Walkman-ul ZX2  are o carcasă realizată dintr-un material negru mat, o capacitate de stocare de 128 de GB plus un compartiment pentru un card de memorie micro SD. ZX2 funcţionează cu sistemul de operare Android, iar muzica poate fi descărcată cu ajutorul Google Play.

Sony ţinteşte cu walkman-ul ZX2 segmentul de clienţi premium, orientat spre o calitate a sunetului de primă mână. Preţul gadgetului va fi de 1.200 de dolari.

Istoria Walkman-ului

Walkman este marcă înregistrată a multinaţionalei Sony. Initial, numele a fost folosit pentru denumirea primului mini-casetofon portabil pus în vânzare la 1 iulie 1979, dar mai nou se referă şi la alte produse audio-vizuale ale companiei.

Prototipul aparatului a fost construit de către un inginer al companiei Sony, Nobutoshi Kihara, pentru co-preşedintele firmei, Akio Morita, care dorea să asculte muzică de operă în timpul călătoriilor transatlantice. ”Încearcă asta. Crezi că un player la care poţi asculta muzică în timpul unei călătorii este o idee bună?”, i-a spus inventatorul lui Akio Morita.

Dispozitivul a fost pus în vânzare în 1979 sub numele de „Walkman” în Japonia, „Freestyle” în Suedia, „Stowaway” în Regatul Unit şi „Soundabout” în SUA şi în alte ţări.

La 1 iulie 1979 Sony anunţa lansarea primului Walkman TP2-L2, cu un design argintiu, o carcasă de piele şi două mufe jack potrivite realizate pentru a asculta două persoane în acelaşi timp.   

Sony nu a fost prima companie care a lansat un player portabil: Regency TR-1, lansat în 1954 a fost primul astfel de dispozitiv. Însă, portabilitatea a făcut din Walkman produsul care a stârnit curiozitatea a mii de consumatori. 

Anii '80 au însemnat perioada de glorie a Walkman-ului. Popularitatea dispozitiviului Sony a fost dorită şi de alte branduri ca Panasonic şi Toshiba care au creat copii ale Walkman-ului.

Prin lansarea Walkman-ului Sony a reuşit să înlocuiască placa de vinil cu caseta în 1983, iar până în 1986 cuvântul ”Walkman” era introdus în dicţionarul englez Oxford. Lansarea a coincis cu febra pentru sport, astfel că toţi sportivii ascultau muzică la Walkman în timp ce îşi făceau exerciţiile fizice zilnice.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO