Business Internaţional

Exclusiv online - Cum arunca chinezii cu banii: megastructurile de la JO 2008 abia daca sunt folosite

09.02.2010, 00:00 77

La aproape doi ani de la incheierea Jocurilor Olimpice (JO) dela Beijing, extravagantele constructii realizate de chinezi specialpentru acest eveniment nu isi mai gasesc utilitatea lor initiala,scrie The New York Times. Stadionul Olimpic National, "Cuib dePasare", a carui constructie a costat 423 mil. dolari, a devenitscena pentru diferite concerte sau parcuri tematice. Nici "Cubul cuapa", faimosul centru acvatic in care s-au investit peste 100 mil.dolari, nu mai gazduieste probe de natatie, ci reprezentatii debalet. Grandoarea acestor constructii a prevestit insa locul din cein ce mai important pe care China a inceput sa-l ocupe in ierarhiamarilor puteri economice.

Dupa incheierea Olimpiadei din 2008, Stadionul Olimpic National,cunoscut sub denumirea "Cuib de Pasare" ("Bird's Nest) datoritaarhitecturii sale speciale, si-a pierdut din farmec. In prezent,stadionul serveste drept parc tematic de iarna, iar in aprilie arputea gazdui chiar un concert al unei celebritati rock, menit sa"ajute China sa devina lider mondial in ceea ce priveste paceaglobala si grija pentru sanatatea planetei".

Nu se stie insa sigur daca evenimentul va avea loc.

In primele 12 luni dupa incheierea Jocurilor Olimpice din 2008,Stadionul Olimpic National din Beijing a gazduit un spectacolorganizat de actorul Jackie Chan, o partida de fotbal, un concertde opera si o prezentare a standardelor muzicale chineze.

De la stadion la mall

Echipa locala de fotbal a refuzat o oferta de a transformacomplexul in teren propriu, si singurii care mai pun piciorul acolosunt turistii, care platesc 7 dolari pentru a vizita magazinul desuveniruri.

In viitorul nu foarte indepartat, guvernul de la Beijingintentioneaza sa construiasca un centru comercial pe locatia"Cuibului de Pasare".

Si complexul acvatic national din Beijing, "Cubul cu apa" (WaterCube), a devenit din centru ce a gazduit probele olimpice denatatie, un spatiu pentru punerea in scena a spectacolului de balet"Lacul Lebedelor". Mai nou, "Cubul cu apa" ar putea deveni un parcacvatic.

Occidentalii ar putea cataloga absenta unei utilitati adecvatepentru aceste megastructuri drept o risipa de bani. Uncontraexemplu concludent este chiar stadionul olimpic din Atlanta(SUA), ce a gazduit probele JO din 1996 si care a devenit ulteriorteren de baseball.

Nici Grecia nu-si mai foloseste stadioanele

In Grecia insa, situatia seamana cu cea din China. Dupa ce taraa organizat JO din 2004, 21 din cele 22 de stadioane construitepentru a deservi probele olimpice erau nefolosite anul trecut.Investitiile guvernului elen in acest eveniment sunt considerate decatre unii analisti drept o cauza a actualelor dezechilibre deordin fiscal ale tarii. Diferenta dintre cele doua tari consta infaptul ca Beijingul dispune de mai multe resurse si cheltuielilegenerate de JO nu au reprezentat o piatra de moara pentru bugetulnational.

Cu numai doua veri in urma, extravaganta era cuvantul de ordineal tuturor constructiilor chineze special realizate pentruOlimpiada, sau poate era o simpla metafora ce ascundea importantape care China avea sa o capete la nivel mondial. La doar 18 lunidistanta, tara asiatica a devenit un punct de referinta pentrueconomia mondiala, provocand surpriza liderilor politicistraini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO