Business Internaţional

Exemplu de transparenţă: americanii au publicat un grafic în care explică de ce benzina costă la pompă sub 90 de cenţi/litru (sub 3 lei)

no title

Autor: Radu Racu

18.01.2012, 15:15 11932

Agenţia americană pentru Informaţii din sectorul Energiei (EIA) a publicat un grafic în care detaliază costurile unui galon de benzină în SUA (unitate de măsură la care este evaluat costul combustibililor), care ar trebui să ofere o imagine mai transparentă a costurilor pentru carburanţi, scrie Business Insider.

Un galon de benzină (3,8 litri) costa în luna noiembrie 3,38 dolari la benzinăriile din SUA (11 lei la cursul BNR din perioada respectivă, care se traduce la un cost pe litru de aproape 3 lei). Din preţul unui galon, 77% reprezintă costurile pentru ţiţeiul brut, 1% sunt costurile de rafinare, 12% reprezintă taxele iar alte 12% reprezintă costurile de distribuţie şi marketing.

Preţul ţiţeiului este suma pe care o plătesc rafinăriile pentru materia primă.

Pe data de 9 ianuarie 2012, preţul uni galon de benzină din SUA era de 3,44 de dolari, în creştere de la 3,36 de dolari la începutul anului, conform datelor EIA

Principalii jucători de pe piaţa combustibililor din România au majorat în mai multe etape preţul carburanţilor la începutul anului, costul mediu al unui litru de benzină cu cifra octanică 95 fiind de 5,6 lei. Costul unui plin de benzină în România a crescut în două săptămâni cu circa 8,5 lei.


Toate marile companii petroliere au fost amendate la începutul anului de Consiliul Concurenţei cu 900 de milioane de lei pentru faptul că în 2008 s-au înţeles să retragă un sortiment de benzină, Eco Premium. Companiile au precizat că politica de preţ nu are legătură cu amenda Concurenţei şi doar cu cotaţiile internaţionale şi cu condiţiile din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO