Business Internaţional

Experimentul care a eşuat performând prea bine. Cercetătorii s-au speriat de inteligenţa artificială creată chiar de ei şi au oprit imediat experimentul. Cine sunt Bob şi Alice, roboţii care şi-au dezvoltat propriul limbaj

Experimentul care a eşuat performând prea bine....

Autor: Dragoş Dinu

31.07.2017, 12:58 23475

Un sistem de inteligenţă artificială, dezvoltat de Facebook, a pus pe gânduri cercetătorii, după ce au descoperit că roboţii şi-au creat propriul limbaj. Roboţii folosesc propriul cod de cuvinte şi sunt capabili să comunice fără probleme în engleză. Capacitatea inteligenţei artificiale şi capacitatea acestui sistem de a comunica, atât în engleză, cât şi într-o limbă inventată de ei, pe care cercetătorii nu au putut să o înţeleagă, i-a pus pe gânduri pe inventatori, care au şi închis mecanismul, potrivit Digital Journal.

După observaţiile făcute de Facebook, acest sistem de inteligenţa artificială a fost în stare să monitorizeze oamenii din jur, reuşind în acest fel să-şi dezvolte propriul limbaj.

Sistemul are putere de negociere şi este capabil să comunice cu alţi roboţi, arată un raport Fast Co. Design. Agenţii Al încep să comunice, în primă fază, prin folosirea unui limbaj neinteligibil de către oameni.

Într-un schimb ilustrat de companie, roboţii care folosesc tehnologie avansată, pe nume Bob şi Alice, utilizează un cod pentru a-şi perfecţiona propria limbă. Ceea ce este interesant, este faptul că roboţii Al funcţionează pe princpiul recompensei şi urmăresc beneficiul într-o acţiune, atitudine pe care o putem observa şi la oameni.

"Roboţii se vor abate de la un limbaj uşor de înţeles şi vor dezvolta cuvinte-cheie pentru ei înşişi", a spus cercetătorul Dhruv Batra pentru Fast Co. Design.

Facebook nu este singura companie care încearcă dezvoltarea unui sistem sofisticat de inteligenţă artificială. Recent, Google a îmbunătăţit serviciul de traduceri prin adăugarea unei reţele neuronale. Acest sistem de traducere este capabil să descifreze cuvintele mai eficient.

Dacă sistemul lingvistic al tehonogiei artificiale ajunge la o scară mai mare, ar putea constitui o problemă în momentul dezvoltării şi adoptării unei noi reţele neuronale. Deocamdată, nu există încă suficiente dovezi pentru a determina dacă inteligenţa artificială prezintă o ameninţare care ar putea permite maşinilor să-şi depăşească inventatorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO