Business Internaţional

Explozia francului a adus Elveţiei prima scădere economică din ultimii 4 ani şi jumătate

Explozia francului a adus Elveţiei prima scădere...

Autor: Anca Dumitrescu

29.05.2015, 11:43 210

Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB-ul Elveţiei a crescut cu 1,1%, potrivit datelor Departamentului Federal pentru Afaceri Economice, Educaţie şi Cercetare.

Datele sunt sub aşteptările analiştilor, care anticipau pentru primul trimestru o contracţie de 0,1% faţă de trimestrul precedent şi o creştere de 1,6% raportat la intervalul similar din 2014.

Analiştii au anticipat că economia elveţiană se va contracta, după ce Banca Naţională a Elveţiei a eliminat în ianuarie, după trei ani şi jumătate, limita de apreciere a francului, de 1,2 unităţi pentru un euro. În urma eliminării acestui prag, francul s-a apreciat cu circa 12%.

Zona euro este principalul partener comercial al Elveţiei.

Cursul actual al francului este de circa 1,0350 unităţi pentru un euro, faţă de 1,2020 la începutul acestui an, iar în aceste condiţii nu este exclus ca economia să continue să se contracte în trimestrul al doilea, consideră Eric Scheidegger, şeful Directoratului pentru Politică Economică din Elveţia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO