Business Internaţional

Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Anca Dumitrescu

27.03.2015, 00:00 482

Exporturile de grâu ale Rusiei au scăzut la jumătate în martie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce guvernul de la Moscova a impus o taxă livrărilor în străinătate pentru a reduce preţurile alimentelor pe piaţa rusă, iar de acest fapt beneficiază ţări precum Germania, Franţa şi România.

Rusia va vinde cu 65% mai puţin grâu în martie faţă de intervalul similar din 2014, potrivit estimărilor ZAO Rusagrotrans, care transportă cereale pe calea ferată, relatează Bloomberg. În februarie, când a intrat taxa în vigoare, exporturile Rusiei au scăzut cu 45%, potrivit datelor guvernamentale. Declinul reprezintă o schimbare majoră pentru vânzările de grâu ale Rusiei, care anul trecut a livrat mai mult grâu în străinătate decât oricare ţară, exceptând Statele Unite, Canada şi Franţa. Numeroşi cumpărători de cereale s-au orientat către vânzători europeni, în condiţiile în care deprecierea euro face achiziţiile mai ieftine, a declarat Igor Pavenski, director adjunct al Rusagrotrans.

"Locul nostru pe piaţă a fost ocupat în mare parte. Furnizorii din Europa bat recorduri", a spus Pavenski. Rusia va exporta 450.000 de tone de grâu în această lună, comparativ cu 1,3 milioane de tone în urmă cu un an, a arătat oficialul Rusagrotrans.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO