Business Internaţional

Exporturile Germaniei au înregistrat, în august, cea mai mare scădere din ultimii 5 ani

Exporturile Germaniei au înregistrat, în august, cea...

Autor: Luiza Chiroiu

09.10.2014, 12:33 116

Datele publicate de Biroul de Statistică german au indicat o scădere a importurilor cu 1,3% în august, mult sub aşteptările analiştilor intervievaţi de Reuters, care anticipau o creştere de 1%.

De asemenea, economiştii au estimat o scădere a exporturilor cu 4%, rezultatele ajustate sezonier consemnând un declin mai mare, de 5,8%.

Excedentul comercial s-a situat la 17,5 miliarde de euro, în scădere faţă de luna iulie, când a înregistrat o valoare de 22,2 miliarde de euro.

Biroul de Statistică din Germania a anunţat că la scăderea exporturilor a contribuit faptul că vacanţa de vară în unele dintre landurile germane a coincis cu luna august.

"Nu mai creştem. Am avut prea puţine investiţii în Germania de câţiva ani încoace", a declarat şeful Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania.

Rezultatele slabe ale economiei germane din ultima perioadă ar putea determina o dezbatere în legătură cu politica dusă de guvern, pentru reorientarea acesteia spre investiţii în infrastructură şi renunţarea la prioritizarea reducerii deficitului bugetar.

Datele făcute publice luni de Ministerul Economiei din Germania au indicat, pentru luna august, cel mai important declin al volumului de comenzi industriale din iunie 2009 până în prezent. Numărul de comenzi în cea mai mare economie europeană a scăzut cu 5,7%.

Totodată, producţia industrială din luna august a coborât cu 4% faţă de iulie, consemnând cel mai important declin din februarie 2009 până în prezent.

Economia Germaniei s-a contractat cu 0,2% în al doilea trimestru. Cei mai mulţi dintre economişti apreciază că PIB-ul german a înregistrat o creştere slabă în cel de-al treilea trimestru, în timp ce unii analişti estimează chiar o nouă scădere a PIB-ului pentru această perioadă, pe fondul rezultatelor slabe ale celei mai importante economii europene.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional a redus prognoza de creştere economică a Germaniei pentru anul acesta la 1,4%, de la 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO