Business Internaţional

Exporturile şi economia germană avansează în forţă, sfidând incertitudinile politice interne. Singurele pericole vin din afară

Cancelarul german Angela Merkel în vizită la o fabrică de componente auto din aluminiu. Automobilele au cea mai mare pondere în exporturile germane

Cancelarul german Angela Merkel în vizită la o fabrică de componente auto din aluminiu. Automobilele au cea mai mare pondere în exporturile germane

Autor: Bogdan Cojocaru

11.10.2017, 00:07 577

Germania, cea mai mare economie europeană şi unul dintre cei mai importanţi investitori din Europa de Est, a exportat în august semnificativ mai multe bunuri decât a importat, în pofida temerilor că un euro puternic îi va încetini pe exportatori. Vestea a propulsat euro şi mai sus.

Acesta este un semn al sănătăţii robuste a economiei germane, respon­sabilă pentru aproape cinci milioane de locuri de muncă în UE. Multe dintre produsele exportate de companiile germane includ piese, componente sau materie primă cumpărate din Europa de Est, inclusiv din România. Germania este principala destinaţia a exporturilor româneşti.

Exporturile germane au crescut cu 3,1% în august, în ritm lunar, potrivit datelor ajustate sezonier ale Destatis, biroul de statistică al ţării. Este cel mai puternic ritm de creştere din ultimele 12 luni.

Importurile au urcat cu doar 1,2% în aceeaşi perioadă, scrie Deutsche Welle. Exporturile de bunuri s-au situat la 103,1 miliarde de euro, iar importurile la 83 de miliarde de euro. Faţă de luna august a anului trecut, creşterea exporturilor este de 7,2%, dovadă că firmele germane ştiu să profite de cererea mondială şi că economiei globale în sine îi merge mai bine. Cifrele arată şi că Germania, una dintre cele mai puternice forţe din comerţul mondial, îşi duce şi mai sus surplusul bugetar uriaş în pofida unui euro puternic şi a criticilor locale şi internaţionale, mai ales din partea Washingtonului.

Aprecierea euro faţă de principalele valute internaţionale, în special dolarul, a stat la baza unor discuţii recente printre mai mulţi analişti europeni despre eventualele riscuri pentru exporturile zonei euro şi pentru revenirea regiunii. Exportatorii germani au mers înainte. Nici măcar incertitudinile politice de după alegeri legate de componenţa următorului guvern de coaliţie nu au frânat până acum economia. 

Cifrele pozitive despre exporturi se adaugă altor date statistice încura­jatoare despre evoluţia economiei în al treilea trimestru. Producţia industrială a înregistrat în august cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani, în timp ce rata şomajului a atins cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. PIB-ul a crescut cu 0,7% în primul trimestru şi cu 0,6% în cel de-al doilea.

„În timp ce pieţele financiare şi BCE discută riscurile unui euro mai puternic, ţara care se laudă adesea că este campionul mondial al exporturilor încă se bucură de o revenire puternică a exporturilor“, a explicat Carsten Brzeski, analist la ING. „În pofida toropelii de vară, 2017 ar trebui să fie cel mai bun an pentru exporturile germane din 2010.“

Guvernul german şi-a îmbunătăţit estimările de creştere pentru 2017 de la 1,5% la 1,9%-2%, a raportat Handelsblatt, care citează surse guvernamentale. Prognoza pentru anul viitor ar fi ridicată de la 1,6% la 2%. Datele oficiale vor fi publicate miercuri. Anul trecut, economia a avansat cu 1,9%, cel mai puternic ritm din ultimii cinci ani, notează Reuters. Handelsblatt a explicat că economia germană profită de evoluţii globale mai bune decât s-a anticipat şi de investiţii interne mai mari. Prognoza revizuită va forma baza pentru noi estimări privind veniturile din taxe, aşteptate să urce şi ele semnificativ.

Analiştii spun că cele mai mari riscuri pentru econonia germană vin din afară.

„Riscurile geopolitice, încetinirea economiei SUA sau a Marii Britanii sau dezumflarea  eu(ro)foriei ar putea avea efecte de frânare. Totuşi, pentru moment, economia germană se bucură de ce este mai bun din toate părţile: cerere internă puternică şi exporturi în urcare“, a mai spus Brzeski.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO