Business Internaţional

EY România: Piaţa globală de listări publice iniţiale a crescut cu 28% în T1 şi perspectiva rămâne pozitivă; taxarea redusă a dividendelor atrage investitori în România

EY România: Piaţa globală de listări publice...

Autor: Roxana Rosu

17.04.2018, 12:42 158

Capitalul global atras de listările publice iniţiale a înregistrat o creştere de 28% în primul trimestru, în timp ce numărul de listări s-a redus cu 27% faţă de perioada similară a anului trecut, valoarea atrasă de regiunea EMEIA (Europa, ORientul Mijlociu, India şi Africa)  fiind de trei ori mai mare decât în 2017, datorită mega-tranzacţiilor, arată un studiu EY.

"Creşterea valorii atrase în IPO-uri la nivel global a depăşit-o pe cea a numărului de oferte publice înregistrate în acest prim trimestru. Antrenată de tranzacţiile mai mari, activitatea IPO la nivel global a început cu o creştere puternică a valorii atrase în timpul unui trimestru care tradiţional este cel mai slab al anului, în ciuda scăderii numărului de tranzacţii. Cu toate acestea, volatilitatea pieţei din luna februarie a mai temperat puţin încrederea investitorilor, încetinind avântul luat în anul calendaristic 2017, care a consemnat o perioadă de 12 luni cu cele mai mari performanţe din 2007 încoace. Privind înainte, perspectiva rămâne pozitivă pe multe pieţe şi ne aşteptăm să continuăm să vedem noi oferte din partea unei game largi de emitenţi, incluzând aici companii mari de tehnologie, cu creştere rapidă, listări transfrontaliere, firme desprinse din altele mai mari şi întreprinderi cu capital de stat.", spune Florin Vasilică, Lider Asistenţă în tranzacţii EY România.

În primele trei luni din acest an, piaţa globală a listărilor publice iniţiale a atras 42,8 miliarde dolari, în timp ce, cu 287 de oferte publice, volumul acestora a scăzut cu 27% faţă de primul trimestru din 2017, când s-a înregistrat cel mai mare număr de listări publice pentru un prim trimestru din 2007 încoace.

În România continuă un trend în care companiile private găsesc listarea la bursa drept o alternativă bună de finanţare sau de exit al investitorilor financiari. În februarie 2018, a avut loc listarea Purcari (49% pentru 186 milioane RON) prin care Horizon Capital a făcut un exit parţial, anunţând astfel startul unor mişcări de creştere şi consolidare în segmentul de vin. Cea mai mare listare din 2017 a fost a  DIGI Communications, care a vândut o participaţie de 25,6% în valoare de 944 milioane RON. Totodată, s-au listat AAGES (15% pentru 5,5 milioane RON), Transilvania Broker de Asigurare (25% pentru 9 milioane RON) şi Sphera Franchise Group (25% pentru 285 milioane RON).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO