Business Internaţional

Facebook are cel mai slab plan de pensii dintre companiile de top din SUA

Facebook are cel mai slab plan de pensii dintre...

Autor: Luciana Georgescu

27.07.2014, 14:18 913

Facebook ocupă ultima poziţie în clasamentul companiilor care oferă cele mai avantajoase beneficii la pensionare întocmit de Bloomberg, conform informaţiilor publicate în 2012 de firmele incluse în top, scrie Bloomberg.

401(k) este cel mai des folosit plan de pensie privată din Statele Unite  - un instrument de economisire pe termen lung, susţinut puternic de angajatori, prin care salariatul îşi virează o parte din venituri către unul sau mai multe fonduri private, în care banii se acumulează şi sunt investiţi. Apoi, la vârsta de pensionare, sumele astfel economisite se adaugă pensiei de asigurări sociale de stat.

Companii precum Google sau Apple s-au clasat în prima jumătate a topului, în timp ce Facebook, Amazon, Yahoo şi Oracle sunt printre ultimele locuri, în mare parte din cauza angajaţilor foarte calificaţi care deţin acţiuni în companie.

Angajatorul contribuie de cele mai multe ori în beneficiul salariaţilor săi, plătind o anumită sumă în numele angajtului, însă Facebook nu oferea astfel de contribuţii. În Februarie, când Bloomberg a contactat Facebook în legătură cu planul său 401(k), reţeaua de socializare a anunţat că va începe să ofere contribuţii de acest fel începând de anul acesta. În aprilie, Facebook a început să contribuie cu 50 de cenţi pe dolar, regula aplicându-se retroactiv din ianuarie. Contribuţia maximă oferită de reţeaua de socializare este de 3,5% în cazul angajaţilor care economisesc 7% din salarii pentru pensie.

“Deşi Facebook este o companie tânără, se încearcă o abordare cât mai corectă a beneficiilor pe care le oferim angajaţilor noştri. Astfel că ei se bucură de contribuţii la planul de pensii 401(k), dar şi de alte avantaje la pensionare”, a spus Renee Whitney, managerul de beneficii al reţelei de socializare.

Primul loc în clasamentul întocmit de Bloomberg este ocupat de ConocoPhilips, o companie petrolieră americană, ca urmare a unei contribuţii de 9% din salariile anuale ale salariaţilor, din care doar 1% reprezintă reducerea în salariul pe care ei îl încasează.

Topul întocmit de Bloomberg le permite pentru prima dată angajaţilor să-şi compare planul de pensii privat cu cel al altor companii, în funcţie de contribuţii, opţiunile de investiţii sau timpul necesar pentru a face astfel de investiţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO