Business Internaţional

Faceţi-vă rezerve de cafea. Preţul boabelor ar putea creşte cu 40%

Făceţi-vă rezerve de cafea. Preţul boabelor ar putea creşte cu 40%

Autor: Adrian Voicu

29.04.2011, 16:03 251

Brazilia, cel mai mare producător de cafea din lume, riscă să seconfrunte perspectiva îngheţului după ce luna luna aceastaplantaţiile de cafea au avut de suferit de pe urma grindinei iarcompanii precum Kraft Foods şi J.M. Smucker au decis deja creşteriale preţurilor.

Şansele de îngheţ au crescut puternic odată cu slăbireacurentului La Nina, care are rolul de a răci răci apele din OceanulPacific.

Îngheţul din 1994 care a afectat 35% din recolte până în 1997,ducând la o creştere a preţurilor cafelei cu 29% pe an, conforminstitutului de meteorologie Somar Meteorologia, citat deBloomberg. Dacă temperaturile reci vor afecta plantaţiile de cafeaîn acest an, preţul cafelei ar putea ajunge la aproape 9,30 dolaripe kilogram.

Preţurile cafelei Arabica au urcat deja cu 24% în acest an, semnal faptului că cererea începe să depăşească oferta.

Preţul cafelei Arabica cu livrare în iulie a încheiat ziua deieri la un preţ de 6,60 dolari pe kilogram la bursa de la New Yorkdupă ce a avansat la maximul ultimilor 14 ani, de 6,697 dolari pekilogram, şi s-a dublat într-un an.

Şi preţul boabelor de cacao a crescut în acest an, acestaavansând cu 2,7%, în timp ce preţul zahărului brut a avansat cu51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO