Business Internaţional

​Falimentele americane din petrol: 100 până acum, urmează poate încă 100

​Falimentele americane din petrol: 100 până acum,...

Autor: Catalina Apostoiu

29.09.2016, 19:03 724

Aproximativ 100 de companii nord-americane din sectorul petrolului şi gazelor naturale au depus cerere de protecţie faţă de creditori sub legea falimentului de când preţurile petrolului au început să scadă cu doi ani în urmă, iar alte 100 de companii ar putea urma aceeaşi cale, potrivit specialiştilor în restructurare.

Oferta excedentară de petrol s-a menţinut pe o perioadă mai lungă decât se anticipase, blocând preţurile în intervalul 40-50 de dolari în cea mai mare parte a acestui an. Preţul petrolului american WTI a avansat cu peste 5% ieri, în urma anunţului potrivit căruia OPEC a ajuns la un acord de limitare a producţiei.

Totuşi, în ultimul său raport, Agenţia Internaţională pentru Energie arată că va dura ceva mai mult decât se anticipase până când piaţa petrolieră se va reechilibra.

Patrick Hughes, partener la firma de avocatură Haynes and Boone, crede de asemenea că ciclul falimentelor este departe de a se fi încheiat. Hughes spune că se teme că preţurile petrolului vor rămâne sub presiune pentru că firmele au acumulat un adevărat stoc de sonde nefinalizate care le vor permite să-şi majoreze producţia în momentul creşterii preţurilor petrolului.

Această producţie ar putea limita creşterea preţurilor şi i-ar putea determina pe creditorii sectorului energetic să ia o decizie privitoare la investiţiile făcute în companiile din sector.

“Dacă nu există un acord total, singurul mod în care se pot rezolva problemele este printr-un proces de faliment”, spune Hughes.

De asemenea, autorităţile de reglementare ar putea pune presiune asupra băncilor şi altor instituţii să suspende sau să reducă liniile de creditare ale companiilor din sector dacă declinul preţurilor petrolului continuă să le tragă în jos valoarea rezervelor petroliere, rezerve constituie drept garanţii pentru credite.

Firmele de servicii petroliere în special ar putea urma calea restructurării. Acestea au fost afectate nu numai de cererea scăzută pentru serviciile lor, ci şi de discounturile mari pe care au fost nevoite să le ofere companiilor din sector.

Unele firme de servicii s-ar putea restructura pentru a-şi curăţa bilanţurile în aşteptarea unei pieţe mai bune, arată Elizabeth Green, de la BakerHostetler.

Totuşi, mediul în continuare dificil ar putea contribui la un val de consolidare, cu firme mai mari ca Schulmberger, Halliburton şi Baker Hughes achiziţionând firme mai mici, adaugă Green.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO