Business Internaţional

Falimentul bancii Lehman Brothers i-a trimis pe angajati pe Ebay

05.10.2008, 19:34 36

Falimentul Lehman Brothers, cel mai mare din istoria pietei financiare americane, i-a lasat pe angajati fara prea multe optiuni, acestia putand fi gasiti acum pe siteul de licitatii Ebay oferind spre vanzare bibelouri si suveniruri.

Un angajat vinde o sticla de apa Lehman cu mesajul "am lucrat aici jumatate din cariera mea", conform comentariilor de pe site, scrie Bloomberg. "Mi-am rascumparat pachetul de actiuni la un pret mediu de 45 de dolari. Destul", a scris vanzatorul.
Directorul executiv al bancii Dick Fuld "mi-a spus ca aceasta sticla nou-nouta, neutilizata pana acum este incasabila, dar el a spus asta si despre afacerea noastra ipotecara in urma cu 2 luni. Asta avea sa il atentioneze pe cumparator, cred eu." Licitatia pentru sticla verde cu capac negru a inceput duminica 15 septembrie la pretul initial de 99 centi (69 eurocenti), aproape suficient pentru a cumpara 5 actiuni Lehman, si a ajuns la 20,5 dolari (14,5 euro). Actiunile Lehman au cazut cu 94 de centi (66 eurocenti) pana la 21 centi (15 eurocenti) in sedinta de tranzactionare din 15 septembrie.
In timp ce al 158-lea an de existenta al Lehman Brothers a indreptat banca spre faliment facand-o sa vanda divizii, cei 25.000 de angajati ai companiei cu sediul la New York se vad nevoiti sa isi puna in balanta optiunile de angajare. Unii au incercat sa se faca auziti pe forumul public al siteului de licitatii Ebay in timp ce Wall Street-ul traverseaza cea mai grea perioada de la Marea Depresiune din anii 30.
"Poti detine o bucatica din ceea ce a reprezentat istorie in domeniul financiar.", spune vanzatorul unei "caschete de protectie impotriva focului autentica Lehman Brothers". "Va rog oferiti-i acestei caschete o casa."
Licitatia pentru casca rosie, al carui posesor avea rolul sa conduca angajatii in siguranta in caz de incendiu, a urcat la 31 dolari (22 euro) de la 99 centi (69 eurocenti).
"Totul trebuie sa dispara", afirma vanzatorul a patru tricouri albe inscriptionate cu "Lehman Brothers". "Acum ca Lehman Brothers se prabuseste, toate articolele cu logoul LB au o valoare crescuta si devin instant obiecte de colectie."
Licitatia a inceput la un pret de 12,99 dolari pentru un tricou, insa peste cateva ore nimeni nu licitase.
Ebay, cu sediul in San Jose, California, a devenit ceva asemanator unei resurse arheologice pentru fostele falimente, unde colectionarii pot gasi obiecte din istoria corporatista a Statelor Unite la preturi modice.
Aproape la sapte ani dupa falimentul Enron, camasi si cani de cafea cu fostul logo al companiei sunt inca spre vanzare pe Ebay.
Doua cani ceramice de cafea erau oferite spre vanzare la un pret initial de 9,99 dolari (7 euro) pe 15 septembrie.
Ebay nu are nimic de comentat pe seama obiectelor de la Lehman oferite spre vanzare, conform declaratiilor lui Jose Mallabo, purtatorul de cuvant al companiei. Unii antreprenori au incercat sa profite rapid de pe urma falimentului bancii. Tricouri cu mesajul "Am investit economiile mele de o viata la Lehman Brothers si tot ce mi-a ramas este acest tricou" sunt deja disponibile pe Ebay. Cu scris mai mic sub mesajul principal se poate citi "Frate, poti economisi niste bani", mesajul de descriere fiind "ramas din timpul Marii Crize cand si bancile dadeau faliment."
Un tricou Lehman, de marimea "large" si inscriptionat "100% autentic" a atras persoane, care au licitat pentru el, pretul urcand la 20,5 dolari (14,5 euro), iar data finala a licitatiei fiind 18 septembrie. "Va rog ajutati-ma sa strang banii necesari ca sa imi pot plati chiria", a scris vanzatorul.
Falimentul Lehman Brothers, cea de-a patra mare institutie financiara americana, este cel mai mare din istoria Statelor Unite, depasind colapsul din 2002 al WorldCom si cel din 1990 al Drexel Burnham Lambert. Institutia - infiintata in 1850 si care a rezistat Marii Crize din anii '30 - a fost nevoita sa ceara protectie din partea autoritatilor dupa ce valoarea de piata a companiei a coborat cu 94% in 2008.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO