Business Internaţional

Familia Bush se află în spatele a mai mult de jumătate din datoria SUA

 Familia Bush se află în spatele a mai mult de jumătate din datoria SUA

Autor: Bogdan Cojocaru

17.08.2011, 00:05 11209

Problema datoriilor Statelor Unite s-a aflat alături de criza datoriilor din Europa în spatele evoluţiei brutale a burselor săptămâna trecută. Deşi a explodat în ultimii ani, Statele Unite au avut încă de la crearea ţării datorie publică, iar creşterile acesteia pot fi adesea corelate cu războaiele în care s-a implicat ţara. Astfel, SUA s-au îndatorat în timpul Războiului de Inde­pendenţă (1775-83).

Creşteri accen­tua­te ale datoriei au fost observate în preajma Războiului din 1812 cu Imperiul Britanic, a Războiului Civil (1861-1865) şi a Primului Război Mondial (1914-1918). Datoria a urcat puternic, de asemenea, din cauza programelor sociale implementate în timpul Marii Depresiuni din anii 1930 şi a implicării SUA în cel de-al Doilea Război Mondial.

Actuala datorie a Statelor Unite, de peste 14.300 miliarde dolari, poate fi atribuită în cea mai mare parte perioadelor în care SUA erau conduse de preşedinţi republicani (Ronald Reagan, George H. W. Bush şi George W. Bush - peste 66% din total), conform The New York Times. În timpul celor doi Bush, SUA au fost im­pli­cate în trei războaie costisitoare, cu Ira­kul şi în Afganistan.

Circa 26,5% din da­torie revin unor preşedinţi democraţi, Bill Clinton şi Barack Obama. Dintre cei doi, doar Clinton se remarcă prin implicarea SUA într-un conflict de amploare, cel din Iugoslavia. Trebuie remarcat însă că Bush jr., ca şi Obama a trebuit să susţină financiar economia în timpul celei mai mari crize de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO