Business Internaţional

Fără reformarea sistemelor de pensii, guvernele din întreaga lume vor acumula datorii nesustenabile

Autor: Gabriel Razi

17.10.2010, 23:30 23

Un raport al Standard & Poors avertizează în privinţacreşterii iminente a datoriilor guvernamentale în cazul în care nuse stopează avansul costurilor cu pensiile şi serviciile medicale,scrie The Wall Street Journal.

Dacă guvernele nu vor limita costurile asociate membrilorvârstnici ai societăţii, atunci marile economii riscă pe viitorreduceri ale ratingurilor de credit, avertizează agenţiaamericană.

S&P consideră că populaţia de peste 65 de ani va contabiliza16,2% din totalul populaţiei până în 2050, într-o creşteresemnificativă de la cele 7,6 procente din prezent.

Dacă programele actuale de pensii rămân neschimbate, seestimează că datoriile guvernamentale vor escalada de la 31,6% dinPIB în prezent la 50% din PIB în 2020, atingând 260% din PIB înanul 2050.

Situaţia este mult mai îngrijorătoare în cazul ţărilor europenecu programe de pensii generoase, cum ar fi Marea Britanie, pentrucare se estimează cifra de 420% din PIB ca grad de îndatorare pânăîn 2050, sau Germania, pentru care este previzionată o îndatorarede 400% din cauza sistemelor de pensii.

Dintre cele 49 de economii acoperite de raport, previziunilereferitoare la Japonia sunt cele mai îngrijorătoare.

Se estimează că datoriile guvernului nipon vor atinge unameţitor 753% din PIB până în 2050, în timp ce Statele Unite aleAmericii se vor plasa în jurul unei datorii de 415% din PIB.

"Deteriorarea finanţelor publice în perioada 2010-2050 va aveaun efect mai sever în economiile avansate şi cele emergente dinEuropa. Caracteristicile acestui grup de ţări sunt sistemul generosal protecţiei sociale şi înrăutăţirea profilului lor demografic",se arată în raportul S&P.

Agenţia de rating cataloghează de "neconceput" ca guvernele săpermită asemenea creşteri imense ale datoriilor.

Unele guverne au început deja să ia măsuri pentru a limitacosturile implicate de sistemele de pensii, astfel, un raportguvernamenal a recomandat autorităţilor britanice să măreascăcontribuţia la sistemul de pensii a lucrătorilor de la stat.Standard & Poors realizează că astfel de măsuri de limitare acosturilor cu serviciile de sănătate şi pensiile se vor dovedi a fiadevărate provocări pentru politicieni, dar recomandă măsuriurgente în contextul crizei economice mondiale.

Raportul avertizează că dacă unele ţări nu vor reforma sistemelede pensii şi asigurări sociale, atunci vor fi nevoite să accepteratinguri scăzute începând cu anul 2020.

Astfel de măsuri ar amesteca clasamentul actual al naţiunilordin punctul de vedere al riscului de credit, fiind detronatăsupremaţia unor ţări cum ar fi Statele Unite, Germania, Franţa sauMarea Britanie.

Soluţiile pentru evitarea unui dezastru se regăsesc înîncercarea de a scădea rata şomajului pentru populaţia în vârstă,tăierea costurilor în alte zone ale economiei şi diminuareacosturilor asociate serviciilor medicale şi sistemului public depensii, concluzionează agenţia americană.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO