Business Internaţional

Favoritul la prezidenţialele din Polonia spune că băncile nu vor "domni" în ţară

Favoritul la prezidenţialele din Polonia spune că...

Autor: Anca Dumitrescu

22.05.2015, 12:08 688

Duda, membru al partidului conservator Dreptate şi Justiţie, a făcut afirmaţia în timpul unei dezbateri cu contracandidatul său, actualul preşedinte Bronislaw Komorowski, relatează Reuters.

Cine este naţionalistul Andrzej Duda, surpriza alegerilor prezidenţiale din Polonia

În opinia sa, creşterea participaţiei poloneze în sectorul bancar ar trebui să aibă loc prin preluarea treptată a băncilor străine de către instituţii financiare poloneze, care sunt puternice şi îşi permit să facă acest lucru.

"Nu băncile vor domni în Polonia", a afirmat Duda în timpul dezbaterii.

Duda a susţinut anterior conversia creditelor ipotecare denominate în franci elveţieni în zloţi, la un curs scăzut, ceea ce ar fi prpvocat băncilor pierderi importante, de ordinul miliardelor de zloţi. El a cerut în trecut şi aplicarea unor noi taxe pe activele bancare, similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ungaria condusă de premierul Viktor Orban.

Circa două treimi din sectorul bancar polonez, care este profitabil şi bine capitalizat, se află în proprietate străină.

"Investitorii se tem de o schimbare a guvernului, riscurile politice sunt în creştere. Dacă Duda va câştiga, investitorii vor urmări cu mai mare atenţie sondajele, iar unii se vor abţine să cumpere acţiuni ale băncilor poloneze până la alegerile din toamnă", a declarat Maciej Marcinowski, analist la compania de brokeraj Trigon din Varşovia.

Indicele WIGBank, care include acţiunile a 15 bănci din Polonia, a scăzut cu 3,3% din data de 8 mai, ultima şedinţă de tranzacţionare care a avut loc înainte de victoria lui Duda în primul tur al alegerilor. În schimb, indicele benchmark WIG20 a coborât cu numai 1%. Indicele european STOXX 600 Banks a avansat în acest timp cu 2%.

Duda a mai spus că Polonia, membră a Uniunii Europene din 2004, ar trebui să se concentreze pe propriile interese în UE, în special în privinţa mediului.

"Polonia ar trebui să se concentreze pe propriile interese. În mod sigur nu poate fi o politică care să accepte toate restricţiile impuse de UE în domeniul mediului, pe care ţările mari, care dispun de energie nucleară, vor să le impună", a arătat Duda.

El a adăugat că Polonia are propria industrie, bazată pe cărbune, iar ţara trebuie să îşi protejeze valorile.

Mai multe sondaje de opinie arată că Duda ar avea un uşor avantaj faţă de Komorowski în al doilea tur de scrutin al alegerilor, care va avea loc pe 24 mai.

În Polonia, preşedintele poate iniţia sau respinge legi prin veto, să conducă armata şi să aibă un cuvânt de spus în politica externă.

Victoria lui Duda ar putea da un avantaj partidului Dreptate şi Justiţie, în alegerile parlamentare care vor avea loc în această toamnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO