Business Internaţional

Febra dobânzilor negative a cuprins marile economii ale lumii, sperie pieţele, iar băncile se vaită cel mai tare. JPMorgan vede dobânda BCE pentru depozite la -0,7% anul acesta

Janet Yellen le le sugerează băncilor ca, preventiv, să se pregătească de venirea dobânzilor cu minus

Janet Yellen le le sugerează băncilor ca, preventiv, să se pregătească de venirea dobânzilor cu minus

Autor: Bogdan Cojocaru

10.02.2016, 22:11 3876

În timp ce oficialii băncii centrale japoneze avertizează că lumea este într-o cursă a tăierii do­bânzilor, Rezerva Federală a SUA le spune băncilor să se pregătească de venirea dobânzilor negative.

Din America, strategii JPMorgan au calculat că Banca Centrală Euro­peană poate duce do­bânda pentru depozite la -4,5% de la -0,3% în prezent, iar Fed la -1,3%. La mijlocul acestui an dobânda BCE ar putea fi de -0,7%. Adânc în teri­toriul negativ se pot duce şi banca centrală a Japoniei şi cea a Suediei, iar incursiuni acolo ar putea face şi banca Angliei.

„Credem că băncile centrale au suficient de mult spaţiu pentru a căuta să vadă cât de jos se pot duce dobânzile. Deşi oficialii băncilor se confruntă cu destule constrângeri, credem că ar fi o greşeală să subestimezi capacitatea lor de a acţiona şi motiva“, scriu analiştii de la JPMorgan. Ce spun ei rezonează cu declaraţiile făcute recent de preşe­dintele BCE Mario Draghi şi de gu­vernatorul băncii Japoniei Haruhiko Kuroda, care au declarat că relaxarea politicilor mone­tare „nu are limite“, scrie Bloomberg.

În afară de BCE, de banca Japoniei şi banca centrală a Suediei, băncile centrale din Elveţia şi Danemarca şi-au mai dus dobânzile sub zero. Fed a început anul trecut să majoreze dobânda de referinţă după un deceniu de pauză.

În ceea ce priveşte intenţiile şefilor băn­cilor centrale, totul este posibil. În septembrie 2014, când dobânda pentru depozite a BCE era de -0,2%, Draghi spunea că „aceasta este limita de jos“. În de­cembrie, Kuroda spu­nea că „nu credem că ar trebui să introducem dobânzi negative“. Guvernatorul băncii Angliei Mark Carney a sugerat în noiembrie că dobânda de referinţă ar putea fi dusă sub actualul nivel de 0,5% dacă va fi nevoie. În SUA, vicepreşedintele Fed Stanley Fischer a afirmat chiar zilele trecute că dobânzile negative „sunt în funcţiune mai mult decât pot spune că mă aşteptam în 2012“. Economistul Willem Buiter de la Citigroup spune că până şi China ar putea plonja sub zero anul viitor. Buiter anunţa încă din toamna anului trecut venirea unei recesiuni globale. Tot în SUA, Fed le sugerează băncilor ca, preventiv, să se pregătească de venirea dobânzilor cu minus. Acest scenariu este pur ipotetic şi nu o prognoză, scriu oficialii băncii centrale într-o notă informativă pu­blicată pe 28 ianuarie. Aceasta este prima dată când o agenţie guver­namentală americană cere băncilor să ia în considerare, pentru o rundă de teste de stres care va începe anul acesta, un scenariu cu yielduri negative ale titlurilor de trezorerie.

Analiştii de la JPMorgan spun că dobânzile cu minus ar putea fi luate în considerare de Fed dacă există pericolul ca SUA să intre în recesiune.

„Situaţia ar trebui să devină cu adevărat disperată pentru a introduce dobânzi negative. Pieţele noastre financiare sunt, evident, cele mai mari din lume, şi avem asumate multe angajamente faţă de ele şi lichiditate pentru o parte mare din economia noastră. Punerea în pericol a pieţelor financiare ar fi un efect mult prea drastic pentru ca Fed să meargă în direcţia aceasta“, spune Kim Rupert, analist la Action Economics

Cele mai mari îngrijorări pe care le trezesc aceste dobânzi negative sunt că vor eroda profitabilitatea băncilor dacă acestea nu vor forţa clienţii să suporte costurile suplimentare, că vor declanşa ieşiri de capital din bănci şI din economii, că vor determina populaţia să păstreze banii acasă sau că vor bloca pieţele financiare. 

Teama că băncile îşi vor pierde profitabilitatea în cursa dobânzilor negative este unul din principalele motive ale declinului acţiunilor bancare din ultimele zile.

Dobânzile cu minus au fost introduse de băncile centrale pentru a stimula creditarea,  a forţa populaţia să cheltuiască, a-şi devaloriza monedele şi pentru a lupta contra deflaţiei.

Însă dobânzile negative sunt corozive pentru sistemul financiar, avertizează Gilles Moec, economist şef la Bank of America Merrill Lynch.

HSBC, una din cele mai mari bănci britanice, atrage atenţia că experienţa de un an a Suediei cu dobânzile sub zero demonstrează că acestea nu funcţionează. După un an de experimente, Suedia s-a ales cu o bulă imobiliară. Riksbank, banca centrală suedeză, a reuşit să genereze inflaţie, dar doar pe piaţa imobiliară. Altfel, inflaţia generală este aproape de zero, coroana suedeză se întăreşte, spre disperarea exportatorilor, iar creşterea economică are baze fragile.

În Elveţia, băncile au început să majoreze dobânzile creditelor ipotecare pentru a contrabalansa costurile dobânzilor negative pentru depozitele constituite la banca centrală. Săptămâna trecută HSBC a pregătit terenul pentru impunerea dobânzilor negative asupra deponenţilor-companii trimiţând clienţilor înştiinţări că este evaluată introducerea unei astfel de politici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO