Business Internaţional

Fenomenul Pegas, remarcat de presa internaţională: „Un fost simbol al comunismului renaşte cu stil pentru noua generaţie”

Fenomenul Pegas, remarcat de presa internaţională:...

Autor: Alex Ciutacu

26.07.2017, 15:10 1225

Revenirea faimoasei biciclete Pegas a fost marcată de jurnaliştii de la The Guardian drept relansarea unui simbol în varianta modernă a acestuia, menţionând că bicicleta copilăriei părinţilor devine acum şi cea a copilăriei fiicei sau fiului lor.

În România comunistă, fiecare copil avea o bicicletă Pegas deoarece era singurul model cunoscut pe piaţă până în 1989 când a avut loc revoluţia iar oamenii au avut acces la modele autohtone.

Astfel, producţia celei mai iubite biciclete a fost oprită în anul 2001, până în 2012 când, un grup de români conduşi de Andrei Botescu, a cumpărat drepturile de autor şi a decis să relanseze şi să restilizeze modelul Pegas.

Acum proiectarea şi prototipurile se realizează în atelierul Pegas, pe când cadrele se produc în Taiwan, butucii în Japonia şi Cehia, în Italia jantele iar în Germania alte componente. În România şi Ungaria se face asamblarea.

Acum bicicletele Pegas se vând online în magazinul propriu, dar şi în eMag, cel mai mare retailer local, condus de Iulian Stanciu, care este şi cel mai mare acţionar al Pegas. Parteneriatul a fost încheiat acum doi ani. „Încercăm să creem şi o reţea naţională de magazine de biciclete în care să vindem. Acum suntem în circa 40 de unităţi independente şi în reţeaua Intersport. Purtăm discuţii însă şi cu alţi jucători din piaţă.” Mai mult, după participarea la târgurile internaţionale compania a semnat şi contracte cu câteva magazine din Spania, Danemarca, Belgia, Elveţia şi Polonia.

Pentru o ţară care de multe ori se gândeşte să îşi îngroape fostele simboluri comuniste, şi cuvinte precum cooperativă, raţie sau securitate, sunt asociate cu comunismul, mulţi tineri au început să privească cu nostalgie bicicletele Pegas, cunoscute mai mult din poveştile bunicilor sau ale părinţior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO