Business Internaţional

Fiecare ţară îşi reduce deficitul când vrea. Bancherii au scăpat iar de suprataxare

Preşedintele american Barack Obama s-a lăsat convins de cancelarul german Angela Merkel de faptul că deficitele bugetare sunt o problemă spinoasă, dar şi nemţii au lăsat de la ei: fiecare ţară îşi va reduce deficitul când consideră de cuviinţă şi nu va fi niciun program coordonat la nivel global

Preşedintele american Barack Obama s-a lăsat convins de cancelarul german Angela Merkel de faptul că deficitele bugetare sunt o problemă spinoasă, dar şi nemţii au lăsat de la ei: fiecare ţară îşi va reduce deficitul când consideră de cuviinţă şi nu va fi niciun program coordonat la nivel global

28.06.2010, 00:00 25

Cei mai importanţi lideri politici s-au reunit duminică pentru apatra oară de când criza financiară izbucnită în Statele Unite adat peste cap întreaga economie mondială, dar nici aceastăîntâlnire nu a adus decizii concrete, ci numai promisiuni, scrieagenţia de presă Thomson Reuters.

Cu privire la reducerea deficitelor bugetare, cel mai fierbintesubiect al summit-ului, liderii celor mai puternice economii dinlume au hotărât că fiecare ţară în parte va decide când a venitmomentul să ia măsuri în acest sens. Cu alte cuvinte, aceasta esteo cale de mijloc între dorinţa Germaniei de tăiere cât mai rapidă adeficitelor şi cea a Statelor Unite de a mai menţine stimulenteleeconomice o perioadă, ca abia după aceea să fie atacat subiectuldeficitului. "Viteza şi programul" consolidării fiscale "trebuieconstruite în funcţie de circumstanţele naţionale, astfel încât sănu afectăm în niciun fel revenirea economică", a avertizatvicepremierul australian Wayne Swan.

Redresarea economică este anemică

Având în vedere că revenirea economică din majoritatea ţărilordezvoltate este în acest moment destul de lentă, oficialii de laWashington s-au temut că demersurile europenilor de a reducedatoriile şi deficitele ar putea pune în pericol reluarea creşteriieconomice la nivel mondial. Ideea a fost susţinută de altfel şi dealţi lideri mondiali, printre care şi premierul indian ManmohanSingh.

"Există riscul ca ajustările fiscale sincronizate din câtevaeconomii majore să aibă un impact negativ asupra reveniriieconomice. Există de asemenea riscul ca eşecul în implementareaconsolidării, acolo unde este necesară, să afecteze credibilitateaşi creşterea economică", potrivit unui document comun G20.

În momentul de faţă principalele zone de creştere nu se regăsescîn economiile cele mai avansate, ci în ţări emergente precum China,care sunt de asemenea îngrijorate de problema datoriilor dinstatele industriale.

Datoria publică medie a statelor avansate din G20 este aşteptatăsă urce la 107,7% din PIB anul acesta, aproape de trei ori mai multdecât estimarea pentru ţările emergente membre ale G20, de 37% dinPIB.

Obama a lăsat de la el în problemadeficitelor

În ciuda faptului că preşedintele american Barack Obama susţinemenţinerea măsurilor de stimulare economică pentru a evita un noudeclin al economiei mondiale, Statele Unite vor sprijiniiniţiativele celorlalţi lideri G20, care sunt mai îngrijoraţi dedatoriile suverane în creştere şi care vor să-şi înjumătăţeascădeficitele bugetare până în 2013, scrie The New York Times.Propunerea vine de fapt din partea lui Stephen Harper,prim-ministrul canadian, însă a primit şi sprijinul lideriloreuropeni, printre care şi cel al lui David Cameron, omologul săubritanic. "Ţările care au probleme mari cu deficitul, aşa cum estecazul nostru, trebuie să ia măsuri pentru a-şi păstra nivelul decredibilitate, care este absolut vital pentru creşterea economică",a spus Cameron, glumind pe tema faptului că nu-şi poate permite săplătească elicopterul pe care preşedintele american Obama i l-a pusla dispoziţie sâmbătă pentru a putea ajunge de la Huntsville,Ontario, unde a avut loc summit-ul G8, la Toronto, unde s-adesfăşurat reuniunea G20.

Şi Obama a spus că "avem deficite pe termen lung de care trebuiesă avem grijă. Vor exista răspunsuri diferite în acest sens lanivel de ţări pe fondul viziunilor noastre diferite, însă înansamblu, avem acelaşi obiectiv".

Taxa pe bănci este în continuare tărăgănată

Statele G20 nu au reuşit însă să facă front comun pentru unadintre cele mai fierbinţi probleme: suprataxarea băncilor. Încontinuare, liderii mondiali sunt împărţiţi în două tabere. Ţăriprecum Marea Britanie, Franţa şi Germania vor cu orice preţ să aibăun instrument prin care să impoziteze băncile, în timp ce Canada şicelelalte naţiuni care nu au fost nevoite să apeleze la baniicontribuabililor pentru a salva de la faliment instituţiile bancaresusţin că băncile lor au ieşit cu bine din criză tocmai datorităpracticilor prudente şi că, din acest motiv, nu ar trebui"pedepsite" printr-o taxă.

"Din păcate, nu avem o poziţie comună la nivelul G20 nici cuprivire la impozitarea băncilor, nici cu privire la impunerea uneitaxe pe tranzacţiile financiare", a spus cancelarul german AngelaMerkel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO