Business Internaţional

Filmul furtului de diamante din Franţa. Cum a ajuns românul în ţară şi ce urma să facă cu banii

Filmul furtului de diamante din Franţa. Cum a ajuns...

Autor: Andreea Traicu

15.01.2017, 13:46 1330

Dezvoltatorul imobiliar la care poliţiştii au găsit inelul furat de la un magazin din Franţa, cercetat şi el în dosar, le-a declarat procurorilor că George Ploscaru i-a spus că intenţionează să îi cumpere un apartament dintre cele pe care le-a construit, deoarece dispunea sau urma să dispună de sume mari de bani.

”Cu ocazia discuţiilor purtate, George mi-a spus că a dat o „lovitură de maestru” şi că „a făcut o bijuterie” şi că a fost băgat în afacere de nişte rromi sârbi sau albanezi, însă nu mi-a mai oferit şi alte detalii.
În cursul aceleiaşi zile, după circa două sau trei ore, Ploscaru George m-a chemat la el în apartament, cu scopul de a-i regla temperatura în casă, ocazie cu care mi-a arătat un inel, care era împachetat în hârtie şi mi-a spus că este de o calitate foarte bună, de la o bijuterie renumită, pronunţând ceva de genul „degrongo”, afirmând totodată că „a făcut o bijuterie” şi că inelul valorează câteva sute de mii de euro. Tot cu aceeaşi ocazie, George mi-a spus că se va ocupa să-l vândă, urmând a se întâlni cu nişte evrei, George pronunţând însă „jidani”, întâlnirea urmând a avea loc la hotelul Marriot din mun. Bucureşti, în data de 12.01.2017, urmând ca după încheierea tranzacţiei să vină cu suma de 100.000 de euro, pentru achiziţionarea apartamentului, iar diferenţa de 40.000 de euro urmând a fi remisă ulterior”, se arată în declaraţia data în faţa procurorilor.

Fapta ar fi avut loc la sfârşitul lunii decembrie, când George Ploscare, poreclit „Mache”, ar fi planificat, împreună cu doi cetăţeni sârbi, furtul a două diamante brute şi două inele cu pietre preţioase în valoare cumulată de 5,2 milioane de euro. Pe 30 decembrie bărbatul ar fi mers la un magazin din Franţa care deţine marca elveţiană de bijuterii „De Grisogono” şi s-a recomandat a fi un evaluator interesat de achiziţionarea bunurilor, explică DIICOT.

“Vânzătorul, reprezentant al mărcii elveţiene, i-a remis cetăţeanului român bunurile spre examinare, poziţionate într-o cutie, iar acesta din urmă, după o presupusă examinare i-a restituit persoanei vătămate o altă cutie, asemănătoare, substituind cutia original. Nu s-a arătat interesat de cumpărarea produselor şi a părăsit locul comiterii faptei, autorului Ploscaru George revenindu-i un inel şi unul din cele două diamante brute, restul bijuteriilor revenind, conform înţelegerii, cetăţenilor sârbi”, se arată în referatul procurorilor cu propunerea de arestare preventivă.

Ulterior, bărbatul a vândut diamantul unor israelieni, venind cu inelul în România. A intrat ţara cu o maşină condusă de o persoană rămasă neidentificată, fiind însoţit de concubina sa şi de vărul acestea. Au ajuns la Timişoara, luând avionul către aeroportul Otopeni. Cel care le-a asigurat transportul nu a urcat în avion, părăsind imediat România pe cale terestră. De la Otopeni, vărul femeii a plecat către Ploieşti, George Ploscaru şi iubita sa rămânând în Capitală, arată procurorii.

Potrivit sursei citate, pe 12 ianuarie, George Ploscaru a intenţinat să vândă unor străini inelul, cercetaţi şi ei în dosar, întâlnindu-se cu aceşti la hotelul Radisson Blu, însă nu s-au înţeles asupra preţului. Bărbatul a cerut 500.000 euro în timp ce aceştia i-au oferit 350.000 euro.

Anchetatorii au ataşat şi interceptări la dosar, din care ar reieşi că George Ploscaru ar fi intenţionat să depoziteze inelul la un cuplu, soţ şi soţie, prieteni ai concubinei sale. Aceştia ar fi refuzat să îl ajute, unul dintre ei declarându-le procurorilor că a aflat despre existenţa inelului la începutul lunii ianuarie, când s-a întâlnit cu bărbatul în Germania.

“Datorită faptului că Ploscaru George era căutat de poliţia din Germania, a părăsit teritoriul acestei ţări, revenind în România. Aici l-a contactat din nou pe suspectul B. C pentru a-l ajuta să vândă bijuteria, comunicânu-i faptul că sustragerea fusese facilitate de către cetăţeni sârbi, oferindu-i date despre modul de operare, şi că împărţise bijuteriile furate cu aceştia, conform înţelegerii anterioare. La data de 12.01.2017, în condiţiile în care nu se înţelesese cu privire la preţul de vânzare cu cetăţenii din Israel (de precizat că şi suspecţii cu cetăţenie belgiană sunt de asemenea evrei), inculpatul Ploscaru George s-a deplasat la locuinţa suspectului B. C pe care l-a rugat să-I păstreze inelul pentru o scurtă perioadă de timp, fiindu-i teamă să nu fie depistat cu bunul asupra sa", arată procurorii în referat.

După ce cei doi soţi au refuzat să depoziteze inelul, George Ploscaru s-a adresat cu aceeaşi rugăminte dezvoltatului imobiliar la care poliţiştii găsit bunul. Pe 13 ianuarie au făcut percheziţii la imobilele deţinute acesta, bărbatul predând bunul. Percheziţii s-au făcut şi la locuinţa temporară a lui George Ploscaru, fiind ridicate "produse care poartă sigla “Louis Vuitton”, după cum urmează: o geantă de damă, o pereche de cizme, o pereche de pantofi sport bărbăteşti şi o eşarfă", procurorii având suspiciuni că acestea au fost cumpărate din banii produşi în urma unor infracţiuni.

Fiind audiat, bărbatul a refuzat să dea declaraţii în faţa procurorilor.

"Cu privire la persoana inculpatului se constată că acesta este cunoscut cu antecedente penale, fiind condamnat pentru săvârşirea unor infracţiuni similare la pedeapsa închisorii pe teritoriul Ungariei, Turciei, Franţei, Italiei şi Germaniei", se arată în referat.

George Ploscaru este arestat preventiv pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi furt calificat, alte şapte persoane fiind cercetate pentru tăinuire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO