Business Internaţional

Finala Ligii Campionilor Barcelona – Manchester. Fotbalişti de aproape un miliard de euro luptă pentru premiul de 9 milioane de euro

Finala Ligii Campionilor Barcelona – Manchester aruncă în joc fotbalişti de aproape un miliard de euro

Autor: Alexandru Stefan Matei

28.05.2011, 14:56 2273

Finala Ligii Campionilor la fotbal de sâm­bătă-seară dintreechipa spaniolă FC Barcelona şi cea engleză Manchester United vapune faţă în faţă jucători care valorează împreună sute de milioanede euro ţinând cont de faptul că lotul Barcelonei este evaluat la554,1 mil. euro, iar cel al Manchester la 387,2 mil. euro conformsite-ului Transfer­markt.de.

Cel mai scump ju­cător din teren va fi argentinianul LionelMessi, a cărui va­loare se ridică la 100 mil. euro, în timp cevedeta en­gle­zilor Wayne Roo­ney este cotat la 52 de mi­lioane deeuro. Spre comparaţie, cel mai scump fotbalist român, Cristi Chivu,valorează 13 mil. euro, iar cel mai bine cotată echipă româ­nească,Steaua Bucureşti, 27,5 mil. euro. Messi şi Rooney se regăsesc şi întopul Forbes al fotbaliştilor cu cele mai mari venituri, topdominat de David Beckham, care a câştigat 40 mil. dolari (28,4 mil.euro) în 2010. Argentinianul se află pe locul 3 în top cu 32 mil.dolari (22,7 mil. euro), iar Rooney pe 7 cu 20 mil. dolari (14,2mil. euro).

Finala de sâmbătă nu va aduce doar încă un trofeu în vitrinaunuia dintre cele două cluburi, ci şi zeci de milioane de euro înconturi. Câştigă­toarea meciului ce va avea loc pe arena Wembleydin Londra va primi 9 milioane de euro, iar învinsa 5,6 milioane deeuro. Dacă va câştiga Barcelona, veni­tu­rile totale aduse departiciparea în Liga Campionilor se vor ridica la 55,5 mil. euro,29,7 mil. euro pentru rezultatele din competiţie şi 25,8 mil. eurodin drepturile de tele­vizare. Dacă câştigă Manchester, engleziivor primi 56,3 mil. euro, 30,5 mil. euro pentru rezultatele dinmeciurile jucate şi 25,8 mil. euro din drepturile detelevizare.

Deşi la capitolul valoare a lotului este sub Barce­lona,Manchester United este cel mai valoros club de fotbal din lume,fiind evaluat de revista americană Forbes la 1,86 miliarde dedolari (1,32 mld. euro), clubul catalan aflându-se pe locul cinciîn acest top, cu o valoare de 975 mil. dolari (692,8 mil.euro).

Iniesta, Messi şi restul vedetelor Barcelonei sunt cel mai bineplătiţi jucători de fotbal, ei câştigând în medie 5,62 mil. euro pean, mult peste englezi, care au salarii anuale de 3,62 mil.euro.

Cheltuielile mari pe care le face ar pu­tea forţa Barce­lona săîşi vândă vedetele la un mo­ment dat pentru că viitorul săuecono­mic este pus în umbră de falimentul MediaPro, gru­­pulspaniol care trans­mite me­ciurile echipei şi care tre­buia săplătească 200 mil. dolari (142 mil. euro) pe an până în sezonul2013/2014. Situaţia este agra­vată de faptul că cea mai mare partea venitu­rilor Barcelonei, 44%, provin din dreptu­rile detelevizare, iar clubul are şi datorii de 548,6 mil. euro.

Pentru a rezolva o parte din problemele cu banii, Barcelona arenunţat la tradiţia de a juca fără sponsor pe tricouri şi a semnatun acord cu grupul Qatar Sports Investments care le garantează 165de milioane de euro până la finalul sezonului 2015/2016, aceastafiind cea mai mare sumă plătită de un sponsor pentru a apărea petricourile unei echipe de fotbal.

Şi Manchester a semnat un nou acord cu compania de asigurări Aonprin care urmează să primească 23,6 milioane de euro pe sezon.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO