Business Internaţional

Finala Ligii Campionilor: Ce înseamnă Germania pentru economia mondială, România şi pentru fotbal

Finala Ligii Campionilor: Ce înseamnă Germania pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.05.2013, 15:57 1490

Germania ocupă locul patru între economiile lumii, cu un PIB de 3.400 miliarde de dolari în 2012, şi este cea mai mare economie europeană. Cu toate acestea, Germania se plasează doar pe poziţia 21 la nivel mondial din punct de vedere al PIB-ului per capita, de 41.513 dolari. Spre comparaţie, România are un PIB per capita de 7.935 dolari. În cea mai bogată ţară din lume, Luxemburg, indicatorul se ridică la 107.206 dolari.

 

Germania pentru România

Germania ocupă locul trei la investiţii directe în România, cu un sold de 6,3 miliarde euro la sfârşitul anului 2011, sau 11,4% din total. Pe primele locuri sunt Olanda şi Austria.

Germania este principala destinaţie a exporturilor româneşti, atrăgând 18,6% din acestea anul trecut. Exporturile au însumat 8,3 miliarde euro.

Germania este, de asemenea, principala sursă de importuri pentru România, acoperind 17,4% din total în 2012. Importurile s-au situat la 9,5 miliarde euro.

La începutul anului trecut în România erau înregistrate 18.884 de firme şi companii germane - locul doi după Italia – reprezentând peste 10% din totalul societăţilor cu capital străin.

Printre marile companii germane prezente în România figurează Kaufland, liderulul reţelelor de retail alimentar, Metro (retail), Lidl (retail), Rewe (retail şi turism), E.On (energie) şi Continental (piese auto).

 

Cel mai valoros brand german

Producătorul de automobile de lux BMW are cel mai valoros brand dintre companiile germane. Brandul BMW ocupă locul 24 la livel mondial, cu o valoare de 24,5 miliarde de dolari în topul Branz 2013. El este încadrat de marca Toyota, a constructorului auto nipon cu acelaşi nume, şi brandul băncii britanice HSBC.

 

Cea mai valoroasă echipă germană de fotbal

Bayern Munich este echipa de fotbal germană cu cea mai mare valoare, de 1,3 miliarde dolari. Ea se plasează pe locul cinci, după Arsenal şi înaintea AC Milan, în ediţia din acest an a topului Forbes a celor mai valoroase formaţii de fotbal din Europa. Următoarele echipe germane din clasament sunt Schalke 04, pe locul 12, şi Borussia Dortmund, pe locul 13. Aceste echipe valorează 498 milioane dolari respectiv 456 milioane dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO