Business Internaţional

Financial Times, articol dur despre România: Alegătorii români, obosiţi de lupta anti-corupţie, vor să aducă înapoi la putere persoane anchetate sau condamnate

Financial Times, articol dur despre România: Alegătorii...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2016, 12:49 6634

Înainte de alegerile de duminică, sondajele din România, economia europeană cu cea mai rapidă creştere, arată că votanţii – obosiţi de eforturile anti-corupţie şi mai degrabă concentraţi pe portofelele lor – vor să se întoarcă să readucă la putere mai multe personalităţi suspectate de DNA, expunând agenţia la atacuri politice, scrie Financial Times într-un material despre România.

Mulţi votanţi sunt deja obosiţi de paradele nesfârşite ale politicienilor la TV sau pe treptele tribunalelor. Criticii DNA sugerează că eforturile anti-corupţie au devenit prea violente şi servesc intereselor străine. ”Este o oboseală anti-curpţie. Nu mai este principala prioritate, trebuie să livrezi joburi, salarii şi pensii. În final, oamenii vor ce ştiu că e mai bine pentru ei”, a spus Radu Magdin, director la Smartlink, o firmă de consultanţă politică.  

PSD a promis să reducă impozitul de la 16% la 10% şi să elimine complet salariile mici din grila de taxare.

”Românii ar trebui să voteze pentru interesele lor, nu pentru interese din străinătate”, a spus Liviu Dragnea, liderul PSD care promite o creştere de aproape 90 de miliarde de lei a investiţiilor până în 2021, precum şi scăderi de taxe. Dragnea a primit în aprilie o sentină de doi ani cu suspendare pentru fraudă electorală, dar a promis că nu se va amesteca în munca DNA. ”Lupta anticorupţie este esenţială”, a spus el.  

Sondajele plasează PSD la peste 40% din voturi, indicând cel mai probabil o reîntoarcere la putere a partidului, într-o coaliţie alături de ALDE. Călin Popescu-Tăriceanu, fostul premier şi lider al ALDE, a fost acuzat şi el în iunie de DNA. Procurorii spun că a minţit legat de faptul că ar fi cunoscut schema Băneasa şi de relaţia sa cu principalii suspecţi. Tăriceanu respinge acuzaţiile.

Nici Tăriceanu şi nici Dragnea nu spun pe cine intenţionează să nominalizeze ca premier, deşi s-au eliminat pe ei din ecuaţie. Preşedntele Iohannis, care trebuie să numească liderul următorului guvern, a spus că politicienii care sunt sub acuzare nu ar trebui numiţi.

Laura Kovesi a spus pentru FT: ”Atacurile asupra DNA din ultima vreme au depăşit orice imaginaţie”.

Dacă, după cum prezic sondajele, cele două partide vor putea forma o majoritate parlamentară, ar reprezenta o dezaprobare populară la adresa campionului anti-corupţie, scrie Financial Times. Mai mult, procurorii DNA se tem de o revenire a încercărilor legislative de a proteja parlamentarii de investigaţii.

”Sunt îngrijorată. Sunt mulţi oameni care se ţin cu dinţii de funcţiile înalte din stat, deşi au fost anchetaţi sau chiar condamnaţi”, a spus Kovesi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO