Business Internaţional

Financial Times citează compania românească Bitdefender: Doar trei "portofele" de Bitcon deţinute de hackeri au fost alimentate cu 22.600 de dolari

Financial Times citează compania românească...

Autor: Corina Zamfir

14.05.2017, 09:46 4953

Ziar Financial Times citează compania românească Bitdefender privind cel mai mare atac cibernetic din ultimul timp. Potrivit companiei antivirus, trei "portofele" de Bitcon deţinute de hackeri au fost codificate în WannaCry: peste 22.600 de dolari au fost plăţi în acestea.

Autorităţile din întreaga lume încă se gândesc cum să abordeze unul dintre cele mai virulente atacuri cibernetice până în prezent, temerile legate de siguranţa unor cantităţi imense de date sensibile, de la înregistrările medicale până la bazele de date corporative fiind mari.

Spitalele din Marea Britanie au fost grav perturbate. Livrările poştale şi serviciile logistice afectate în SUA şi reţelele universitare din China sunt închise.

Unele dintre cele mai mari companii europene au fost afectate, printre care şi Telefónica, gigantul spaniol de telefonie mobilă, Deutsche Bahn, operatorul naţional de transport feroviar german şi Renault, producătorul francez de automobile. Ministerul de Interne al Rusiei a spus că mai mult de 1.000 de calculatoare au fost deconectate.

"Nu vă putem spune cine este în spatele atacului", a declarat Amber Rudd, secretar al Marii Britanii, într-un interviu acordat BBC. "Ancheta este în curs de desfăşurare."

Ea a prezidat o întâlnire a Cobra, comitetul de urgenţă al guvernului britanic, sâmbătă după-amiază, pentru a coordona răspunsurile la atacuri.

Impactul cu vizibilitate ridicată asupra Serviciului Naţional de Sănătate a plasat Marea Britanie printre ţările cele mai afectate de atac, deşi este departe de a fi cea mai puternică ţară vizată.

Infecţia cibernetică, cunoscută sub numele de WannaCry - o formă de software rău intenţionat cunoscut sub numele de ransomware, concepută pentru a deţine ostaticii utilizatorilor infectaţi, s-a răspândit deja în mai mult de 100 de ţări şi a infectat mai mult de 100.000 de sisteme informatice, potrivit datelor furnizate de companiile de securitate cibernetică .

Rusia, Ucraina şi India au înregistrat cel mai mare număr de atacuri, a declarat Kaspersky Lab.

Până acum s-au plătit relativ puţine răscumpărări. WannaCry criptează automat computerele infectate şi solicită o plată de 300 dolari în Bitcoin - moneda criptografică anonimă digitală - pentru eliberarea cheilor de decriptare.

Chiar şi aşa, în doar 24 de ore, WannaCry a descoperit defecte profunde în inima economiei digitale interconectate, expunând vulnerabilităţi de securitate chiar şi în cele mai mari organizaţii într-un moment în care liderii de afaceri şi politicienii se laudă în mod regulat acreditările de securitate cibernetică.

În centrul lui WannaCry este un instrument sofisticat de hacking furat de la Agenţia Naţională de Securitate din SUA, cel mai puternic arsenal cibernetic din lume.

Furtul va relansa dezbaterea asupra activităţilor online ale agenţiilor de spionaj occidentale, chiar dacă aceleaşi organizaţii conduc o operaţiune de informaţii globale de înaltă alertă pentru a identifica pe cei care au lansat atacul de vineri.

"În ciuda avertismentelor, NSA a construit instrumente de atac periculoase care ar putea viza software-ul vestic", a scris pe Twitter Edward Snowden, fostul contractor de securitate dorit de autorităţile americane pentru cea mai mare încălcare a datelor din istoria serviciilor americane. "Astăzi vedem costul."

Analiştii de securitate şi oficiali ai serviciilor de informaţii occidentale spun că WannaCry a folosit un instrument NSA cunoscut sub numele de Eternal Blue pentru a-şi încărca super-răscumpărarea.

Instrumentul exploatează o portiţă de securitate în protocoalele comune de partajare a fişierelor care rulează pe software-ul Windows, permiţând efectiv hackerilor să se deplaseze lateral prin intermediul reţelelor şi între organizaţii, prin intermediul oricăror aranjamente legitime de partajare a fişierelor care au fost create.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO