Business Internaţional

Financial Times: Grecia acceptă toate condiţiile creditorilor. Oficiali europeni: Noile propuneri ale Greciei nu îndeplinesc solicitările creditorilor. Vedeţi scrisoarea lui Tsipras

Autor: Anca Dumitrescu

01.07.2015, 16:00 16893

Scrisoarea de două pagini, trimisă şefilor Comisiei Europene, FMI şi Băncii Centrale Europene, dezvoltă solicitarea surpinzătoare de marţi, de prelungire a programului de susţinere care a expirat şi de acordare a unuia nou, în valoare de 29,1 miliarde de euro.

Informaţiile referitoare la scrisoare au dus la creşterea indicelor bursieri. Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 1,07%.

În scrisoarea trimisă creditorilor internaţionali marţi noapte, premierul Alexis Tsipras a propus modificarea mai multor părţi esenţiale ale măsurilor care au stat la baza blocajului discuţiilor din ultimele cinci luni.

Între modificări se numără aplicarea mai târziu a majorării vârstei de pensionare şi exceptarea de la TVA a unora dintre insule, măsuri respinse deja de creditori atunci când discuţiile au eşuat, săptămâna trecută.

Oficiali europeni: Noile propuneri ale Greciei pentru reforme şi reducerea cheltuieilor bugetare, în schimbul unui nou program de ajutor, nu îndeplinesc solicitările creditorilor

"Dacă propunerile de vineri ale creditorilor vor forma baza de discuţii, atunci măsurile propuse de Grecia ar mări semnificativ deficitul bugetar. Vor fi necesare o mulţime de clarificări, asupra altor aspecte", a spus unul dintre oficiali.

Un al doilea oficial a arătat că propunerile lui Tsipras diluează măsurile care au fost discutate şi nu vor fi bine primite de cele trei instituţii care coordonează programele de susţinere financiară în zona euro, respectiv Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI.

 

Click aici pentru a vedea scrisoarea trimisă de Tsipras

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO