Business Internaţional

Finlanda propune transferarea activelor Greciei către o companie holding din Luxemburg

Finlanda propune transferarea activelor Greciei către o companie holding din Luxemburg

Autor: Vlad Popescu

29.08.2011, 15:17 1332

Guvernul finlandez a propus ca activele statului grec să fie transferate într-o companie holding înregistrată la Luxemburg, care să le administreze ca garanţii pentru noi împrumuturi către Grecia, potrivit unui document obţinut de Reuters.

Planul, pus la punct în iunie, reprezintă un element central al solicitărilor făcute de Finlanda în schimbul împrumuturilor care urmează să fie acordate Greciei în cadrul noului acord internaţional de "salvare" a statului elen.

Dacă nu se va ajunge la un compromis în privinţa revendicărilor, Finlanda ar putea ieşi din acordul pentru Grecia, declanşând o nouă rundă de haos pe pieţele financiare.

Deşi împrumutul acordat Greciei de Finlanda este relativ mic, ratingul de credit triplu-A al statului nordic dă mai multă greutate programului de finanţare externă de 109 miliarde euro convenit de liderii europeni, FMI, Atena şi creditorii privaţi ai statului elen.

Finlanda a cerut, la scurt timp după încheierea acordului pentru Grecia, ca statul elen să ofere garanţii colaterale în schimbul împrumutului luat de la guvernul de la Helsinki. Mai multe state, printre care Austria, Olanda, Slovenia şi Slovacia au venit ulterior cu solicitări similare.

Oficialii finlandezi descriu, în documentul citat de Reuters, cum agenţia de privatizare a Greciei ar putea autoriza transferul de active către o companie holding din Luxemburg, proprietăţile urmând apoi să fie folosite drept garanţii pentru împrumuturi.

Agenţia de privatizare ar fi singurul acţionar al companiei holding, însă acţiunile ar fi ţinute în custodie de un terţ, iar compania ar funcţiona sub legislaţia luxemburgheză.

Guvernul elen a respins deja sugestiile de a oferi terenuri sau acţiuni deţinute de stat la diverse companii drept colateral pentru împrumuturi.

Propunerea Finlandei ar limita autonomia Atenei în privinţa administraţiei financiare şi privatizărilor.

De asemenea, Helsinki-ul propune varianta securitizării activelor după transferul către compania holding din Luxembourg, astfel fiind posibilă folosirea fluxului de numerar generat de un activ drept garanţie pentru împrumuturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO