Business Internaţional

Finlanda şi Austria denunţă atitudinea Marii Britanii în negocierile pe tema Brexit

Finlanda şi Austria denunţă atitudinea Marii Britanii...

Autor: Mihai Draghici

19.10.2017, 20:48 189

Liderii Uniunii Europene sunt "frustraţi" de ritmul lent al negocierilor cu Marea Britanie, afirmă premierul Finlandei, Juha Sipila, în timp ce cancelarul în funcţie al Austriei, Christian Kern, a atras atenţia că impasul discuţiilor pe tema Brexit afectează economia Blocului comunitar.

"Suntem cu toţii puţin cam frustraţi de stadiul negocierilor cu Marea Britanie; sperăm că putem trece la următoarea etapă a negocierilor în decembrie", a declarat Juha Sipila la sosirea la summitul Consiliului European.

La rândul său, Christian Kern a catalogat negocierile cu Londra drept o "mare dezamăgire".

"Este clar că negocierile trebuie accelerate, întrucât situaţia este în detrimentul economiei UE. Există numeroase probleme la care trebuie să găsim soluţii", a precizat cancelarul în exerciţiu al Austriei, citat de EUObserver.

Liderii Uniunii Europene intenţionează să aprobe, în cursul summitului, demararea discuţiilor interne pe tema relaţiilor post-Brexit cu Marea Britanie, dar ar urma să blocheze negocierile cu Londra până la înregistrarea de progrese suficiente. În momentul de faţă, negocierile Londra-Bruxelles se axează pe condiţiile ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. În a doua etapă, ar urma să fie negociate viitoarele relaţii bilaterale. Guvernul Theresa May ar vrea lansarea rapidă a negocierilor pe tema viitoarelor relaţii bilaterale, dar liderii europeni aşteaptă progrese suficiente înainte de a trece la această etapă.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The Telegraph, premierul Theresa May nu a anunţat la summit nicio concesie majoră în privinţa drepturilor cetăţenilor UE din Marea Britanie după Brexit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO