Business Internaţional

Finlandezii vor munci mai mult pentru a-şi ajuta economia

Finlandezii vor munci mai mult pentru a-şi ajuta economia

Autor: CătăIina Apostoiu

06.06.2016, 21:22 1274
Trist eveniment pentru economia finlandeză. Vineri, 3 iu­nie, agenţia de rating Moody’s i-a retras Finlandei ratingul „triplu A“ (cel mai bun calificativ posibil) după ce decizii si­milare au fost luate în martie de Fitch şi în octombrie 2014 de către S&P.

Acum numai Luxemburgul şi Germania mai deţin preţiosul rating triplu A în zona euro. Motivul pentru care Moody’s a acţionat este alarmant: activitatea ţării dă semne serioase de slăbiciune, scrie Le Monde. Însă guvernul finlandez speră să stopeze declinul: în aceeaşi zi, puternicul sindicat al muncitorilor din sectorul metalurgiei (Metalli) a dat undă verde punerii în practică a unui dureros „pact de competitivitate“. Pactul vizează redinamizarea economiei ţării cu 5,4 milioane de locuitori. După un an de negocieri şi greve, guvernul de centru-dreapta a convins sindicatele să accepte o „devalorizare internă“ în urma căreia beneficiile angajaţilor vor fi reduse pentru prima dată într-un secol, potrivit Reuters.

„Astăzi, în Finlanda, scriem istorie. Puţine ţări sunt capabile să ia de comun acord o decizie atât de dificilă“, s-a autofelicitat pe blogul personal premierul finlandez Juha Sipila. „Este un pas în direcţia bună, însă acest pact nu va rezolva toate problemele“, nuanţează Juhana Brotherus, economist-şef la banca Hypo, citat de Le Monde.  Dacă pactul este validat în forma finală, ceea ce este posibil, mai mult de 80% din salariaţi vor fi nevoiţi să lucreze cu 24 de ore mai mult pe an, fără a beneficia de vreo majorare salarială. Contribuţiile angajaţilor la pensii şi asigurări de şo­maj vor creşte temporar, în timp ce cele plătite de angajatori vor scădea. Remunerarea concediilor pentru funcţionari va scădea cu 30%.

„Cu aceste măsuri, vom ajunge din urmă Suedia şi Germania la capitolul competitivitate“, a declarat premierul finlandez, citat de Reuters.

Aproximativ 85% din angajaţii finlandezi au aderat la pact. Guvernul a promis să „îndulcească“ acordul cu reduceri de taxe.

Costurile ridicate şi pieţele rigide ale muncii sunt considerate drept un obstacol major în calea creşterii economiei ţării, care resimte presiunile puternice legate de declinul business-ului Nokia, recesiunea din Rusia şi populaţia sa cu un ritm rapid de îmbătrânire.

Unii antreprenori şi analişti spun că pactul nu este suficient pentru impulsionarea semnificativă a creşterii.

„Acest pact nu soluţionează problemele structurale din economia finlandeză“, susţine Mikael Pentikainen, managing director al Federaţiei Întreprinderilor Finlandeze.

Potrivit Forumului Economic Mondial, Finlanda are în prezent cel mai rigid sistem de negociere salarială din rândul a 140 de ţări.

Comisia Europeană estimează că economia finlandeză va avansa cu 0,7% în acest an, mai puţin decât orice altă ţară din UE cu excepţia Greciei.

Date publicate la finalul săptămânii trecute arată, însă, că PIB-ul ţării a crescut mai mult decât se estimase iniţial în primul trimestru, alimentând speranţele legate de o redresare mai puternică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO