Business Internaţional

Firmele germane au nevoie acută de angajaţi

Firmele germane au nevoie acută de angajaţi

Autor: Catalina Apostoiu

31.05.2018, 00:04 580
Un număr în creştere de refugiaţi obţin locuri de muncă în Germania, relevă noi date citate de ziarul Handelsblatt. Liderii din industrie vor totuşi ca guvernul să vină cu susţinere suplimentară.

Numărul refugiaţilor aflaţi în poziţii plătite a crescut cu 60%, la 216.000, faţă de anul trecut, fapt ce sugerează că integra­rea celor peste 1 milion de migranţi care au sosit în Germania de la începutul anului 2015 se face mai eficient de­cât s-ar fi aşteptat unii.

În acelaşi timp, numărul refugiaţilor înregistraţi ca şomeri a stagnat la aproxi­mativ 180.000 de la înce­putul anului trecut. Aceasta în parte pentru că migra­ţia s-a redus dramatic de la apogeul crizei din urmă cu trei ani, iar mii de persoane sunt încă incluse în cursuri de integrare sponsorizate de guvern. „Teama că ne vom confrunta cu un milion de şomeri nu s-a materializat”, arată Enzo Weber de la Institutul pentru Cercetare în Domeniul Ocupării Forţei de Muncă, care estimează că refugiaţii nu vor avea niciun efect asupra ratei şomajului, care s-a situat la 5,3% în aprilie. De fapt, se crede că numărul persoanelor angajate va creşte cu aproximativ 100.000. Asta pentru că firmele germane „ţipă” după muncitori. Barometrul Ifo privind rata de ocupare a forţei de muncă a avansat în mai după trei scăderi consecutive.

Creşterea este generată în mare parte de sectorul serviciilor, în special industria hotelieră şi a restaurantelor.

Cu 3 din 5 refugiaţi având vârste de 25 de ani sau mai puţin, multe companii speră să-i recruteze pen­tru programe de uce­nicie. „În ultimul an, nu­mărul refugia­ţilor care au intrat în programe de ucenicie a înregistrat mai mult decât o dublare”, arată A­chim Dercks, di­rector ad­junct al Camerelor Ger­­mane ale Comerţului şi In­dus­triei (DIHK). În prezent, numărul acestora se situează la aproape 28.000. Mulţi lideri din sectorul de business cer guvernului să-şi crească sus­ţi­nerea financiară pentru programele de uceni­cie, în special pentru a oferi ga­ran­ţii sporite că migranţii care parti­ci­pă la cursuri de pregătire nu vor fi deportaţi.

Regulile actuale diferă la nivelul celor 16 state germane, companiile nefiind sigure de statutul juridic al persoanelor acceptate pentru pregătire. „Companiile noastre au nevoie de siguranţă juridică”, spune Hans Peter Wollseifer, director al asociaţiei industriei artizanale.

 „Dacă aceasta nu poate fi garantată la nivel naţional, companiile nu vor putea probabil să pregătească refugiaţi pe viitor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO