Business Internaţional

Fitch, din nou cu lupa pe Spania: ratingul ar putea fi tăiat, din cauza încetinirii economiei

Fitch, din nou cu lupa pe Spania: ratingul ar putea fi tăiat, din cauza încetinirii economiei

Autor: Marius Oncu

14.09.2011, 18:48 442

Ratingul Spaniei este pus în pericol de încetinirea creşterii economice şi de eşecul autorităţilor regionale de a respecta ţintele de reducere a deficitelor, a declarat directorul Fitch Ratings Douglas Renwick, citat de Bloomberg.

"Evoluţia deficitului autorităţilor regionale creşte presiunea asupra autorităţilor centrale pentru a face reducerile necesare", a spus Renwick într-un interviu telefonic.Fitch atribuie Spaniei rating "AA+" cu perspectivă "negativă", iar evoluţia mai slabă a economiei, eşecul de a respecta ţintele de deficit, sau utilizarea mai amplă decât se anticipa a fondurilor publice pentru salvarea de bănci ar putea fi "elemente cheie" pentru o decizie asupra ratingului. Agenţia a retrogradat, miercuri, cinci regiuni spaniole, inclusiv

Catalonia şi Andaluzia, invocând majorarea datoriei şi perspectivele economice slabe.Autorităţile locale din Spania au întârzieri în privinţa ţintelor de deficit, potivit datelor publicate săptămâna trecută.


La nivel local sunt administrate peste o treime din cheltuielile publice, inclusiv educaţie şi sănătate, iar autorităţile sunt afectate de un declin al veniturilor, cauzat în principal de prăbuşirea pieţei imobiliare.Premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero a declarat, miercuri, că estimarea de creştere economică ar putea fi influenţată de tensiunile de pe pieţele financiare, însă se aşteaptă la un avans al PIB de 0,2% în trimestrul al treilea, similar celui din trimestrul al doilea. Creşterea economică a Spaniei s-a înjumătăţit în trimestrul al doilea, faţă de primele trei luni ale anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO