Business Internaţional

Fitch taie ratingul UniCredit - cea mai mare banca din Italia - şi ameninţă că urmează şi alţi giganţi bancari din Europa

 Fitch taie ratingul UniCredit şi ameninţă că urmează şi alţi giganţi bancari din Europa

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

21.12.2011, 10:00 1146

Fitch a retrogradat cu o treaptă ratingul UniCredit, cea mai mare bancă italiană, de la "A" la "A-", şi a menţinut perspectiva negativă atribuită calificativului, ameninţând totodată să coboare notele altor instituţii financiare din zona euro, îndeosebi Italia, Spania şi Franţa, transmite Reuters.

Fitch a modificat săptămâna trecută perspectiva ratingului AAA al Franţei la negativă şi a arătat că ar putea coborî calificativele pentru şase ţări din zona euro, inclusiv cel al Italiei, care a fost pus sub supraveghere.

"Retrogradarea reflectă dificultăţile din piaţă, dar şi operaţionale, cu care se confruntă băncile din întreaga lume, în special în Europa", se arată în comunicatul transmis marţi seară de Fitch privind ratingul UniCredit.

Ratingul UniCredit pentru datorii pe termen lung a fost redus la "A-", iar ratingul pe termen scurt a fost coborât de la "F1" la "F2", ambele calificative fiind menţinute sub supraveghere cu posibilitate de retrogradare.

UniCredit a arătat, într-un comunicat, că ratingul a fost revizuit de Fitch în linie cu reevaluarea mai multor bănci europene, iar posibilitatea unei noi retrogradări este determinată în principal de analiza ratingurilor suverane, respectiv plasarea ratingului Italiei sub supraveghere cu posibilitate de coborâre.

Fitch a retrogradat vineri cinci mari bănci europene, inclusiv BNP Paribas şi Deutsche Bank.

Agenţia a plasat marţi seară alte şapte bănci italiene sub supraveghere cu posibilitatea de retrogradare, inclusiv Intesa Sanpaolo, cel mai mare creditor retail din Italia, Banca Monte dei Paschi di Siena şi UBI Banca.

Intesa Sanpaolo are în prezent ratingul "A" pentru datoria pe termen lung.

UniCredit şi Intesa sunt prezente şi pe piaţa românească.

Intesa a notat de asemenea, într-un comunicat, că evaluarea în vederea retrogradării este determinată de perspectiva negativă a ratingului Italiei.

Fitch a plasat sub evaluare şi opt bănci spaniole, inclusiv Banco Santander şi BBVA, cele mai mari grupuri financiare locale.

De asemenea, agenţia a revizuit perspectiva ratingurilor băncilor franceze Societe Generale, BPCE, Dexia Credit Local şi Banque Postale de la stabilă la negativă.

Şeful agenţiei franceze de reglementare a pieţei de capital a declarat marţi că va fi nevoie de un miracol pentru ca ţara să-şi păstreze ratingul AAA.

Fitch a pus sub supraveghere şi băncile belgiene KBC şi Dexia Bank Belgium.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO