Business Internaţional

Flota Air Berlin se reduce dramatic

Flota Air Berlin se reduce dramatic

Autor: Catalina Apostoiu

30.09.2016, 00:00 1734

Cea mai mare companie aeriană germană, Lufthansa, a permis brandului său low-cost Eurowings să închirieze aparate de zbor operate în prezent de compania aeriană aflată pe pierderi Air Berlin. A doua mare companie aeriană a Germaniei va opera de asemenea disponibilizări masive, scrie Deutsche Welle.

Lufthansa a decis să permită diviziei sale low-cost Eurowings să închirieze 35 de aparate de zbor operate de Air Berlin, iar alte cinci avioane ale companiei cu probleme vor merge către Austrian Airlines. Acordul încheiat va fi valabil pe o perioadă de şase ani, potrivit oficialilor companiei Lufthansa. 

Închirierea avioanelor Air Berlin va permite Lufthansa să-şi consolideze oferta low-cost, iar Air Berlin va putea să-şi reducă flota după ce compania nu a reuşit să revină pe profit pe fondul unei competiţii sporite în industria low-cost. Air Berlin a anunţat de asemenea recent că va fi nevoită să elimine 1.200 de locuri de muncă. Pe viitor, compania se va concentra pe operarea unei flote mai mici, de 75 de aparate de zbor, la centrele sale din Berlin şi Dusseldorf.

“Mi-e greu să anunţ disponibilizări, dar pur şi simplu trebuie să ne reducem forţa de muncă. Intenţionăm să facem acest lucru într-o manieră responsabilă social”, a declarat CEO-ul Air Berlin, Stefan Pichler.

Acţionarul Air Berlin Etihad Airways poartă discuţii cu compania TUI cu privire la o posibilă fuziune a companiei TUIfly şI divizia austriacă a Air Berlin, Niki. Planul ar permite Air Berlin să-şi reducă flota.

Separat, Lufthansa a anunţat că va prelua controlul complet asupra Brussels Airlines.

Lufthansa deţine 45% din compania-mamă a Brussels Airlines, SN Airholding, din 2009, şi deţinea o opţiune de achiziţionare a restului. Acum, compania a anunţat că va cumpăra restul de 55%. Se aşteaptă acordul acţionarilor Brussels Airlines, iar managerii se aşteaptă ca tranzacţia să fie finalizată până la începutul anului viitor.

Companiile nu au dezvăluit preţul pe care-l va plăti Lufthansa pentru restul acţiunilor.

Lufthansa are mai multe subsidiare, printre care Germanwings, Eurowings, Swiss şi Austrian Airlines.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO