Business Internaţional

FMI adoptă, în premieră, o declaraţie de cenzură împotriva unei ţări, avertizând cu excluderea din organizaţie

FMI adoptă, în premieră, o declaraţie de cenzură...

Autor: Radu Bostan

03.02.2013, 19:15 1393
După ce numeroase avertismente nu au avut niciun efect, FMI a emis o "declaraţie de cenzură" împotriva Argentinei, prima astfel de măsură din istoria instituţiei, somând ţara să-şi corecteze "urgent" raportările statistice cu privire la rata inflaţiei şi creşterea PIB, scrie Thomson Reuters.
 
În caz contrar, FMI ar putea lua măsuri suplimentare, care ar putea ajunge până la excluderea ţării din organizaţia internaţională. FMI a dat Argentinei termen până pe 29 septembrie pentru a îmbunătăţi acurateţea datelor raportate, avertizând că va evalua progresele ţării în luna noiembrie. Reprezentanţi Fondului au precizat însă că sunt pregătiţi să continue discuţiile cu autorităţile argentiniene pe această temă.
 
Argentina a intrat în colimatorul FMI în iulie 2011, fiind acuzată de falsificarea datelor sale economice. Cifrele oficiale prezentate de autorităţile din Buenos Aires prevăd o rată a inflaţiei de 10,8%, însă analiştii independenţi apreciază că aceasta este mai aproape de 25%. Ţara nu permite FMI accesul la datele sale economice, acuzând instituţia că a împins Argentina într-o criză financiară care a culminat în 2001 cu intrarea în incapacitatea de plată a unor datorii de 95 miliarde de dolari.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO