Business Internaţional

FMI avertizează că economia mondială este prea fragilă pentru a rezista creşterii dobânzilor

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI: „Principalul mijloc de apărare ar trebui să fie instrumentele macroprudenţiale; să fie încetinită piaţa imobiliară, de exemplu. Revenirea economică nu este suficient de puternică şi trebuie susţinută“

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI: „Principalul mijloc de apărare ar trebui să fie instrumentele macroprudenţiale; să fie încetinită piaţa imobiliară, de exemplu. Revenirea economică nu este suficient de puternică şi trebuie susţinută“

Autor: Daniela Stoican

28.07.2014, 00:06 432
Fondul Monetar Internaţional (FMI) urmăreşte pieţele financiare „cu ochi de vultur“ pentru că econo­mia mondială este încă prea fragilă pentru a putea suporta creşteri de dobânzi, a afirmat economistul-şef al instituţiei Olivier Blanchard, citat de The Telegraph.

Ratele de dobândă extrem de scăzute la nivel internaţional alimen­tea­ză bulele financiare şi îi împing pe investitori înspre active supra­eva­lua­te, a avertizat FMI prin ceea ce repre­zintă o schimbare vizibilă de abordare a problemei bulelor speculative.

„Pieţele financiare au fost foarte optimiste în ultimele luni. Sincer vorbind, vedem preţuri care sunt mult mai ridicate faţă de ce se întâmplă în economia reală“, a afirmat Gian Maria Milesi-Ferretti, directorul adjunct al FMI.

„Nu credem că este o bulă ge­ne­ra­li­zată, dar este ceva ce trebuie să ob­servăm atent. Într-o lume cu dobânzi foarte scăzute există tentaţia de a-ţi asuma un risc şi de a vâna randamen­te, iar acest lucru poate duce la exce­se“, a precizat el.

Olivier Blanchard, economistul-şef al FMI, spune că economia este încă prea fragilă pentru a putea su­por­ta introducerea unor politici mo­ne­tare mai aspre. „Principalul mijloc de apă­ra­re ar trebui să fie instrumentele ma­cro­prudenţiale; să fie încetinită piaţa imo­biliară, de exemplu. Reve­ni­rea econo­mică nu este suficient de pu­ter­ni­că şi trebuie susţinută“, afirmă Blanchard.

FMI şi-a redus estimarea de creş­tere a economiei globale pentru 2014 de la 3,7% la 3,4%, avertizând că eco­no­miile avansate sunt încă împo­vărate de un nivel ridicat al datoriilor. Dimi­nuarea estimării reflectă înceti­nirea creşterii economiei Chinei, con­trac­tarea surprinzătoare a econo­miei americane în trimestrul al doilea şi con­flictele din Orientul Mijlociu care ar putea duce la scumpirea petrolului.

Reducerea estimărilor a devenit deja un ritual pentru FMI, semn că pe­simismul încă planează asupra eco­nomiei mondiale. Există încă supra­ca­pa­citate de producţie la nivel mon­dial, iar rata de economisire de 25% afectează profund cererea agregată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO