Business Internaţional

FMI avertizează: Sfârşitul crizei din zona euro este încă departe

FMI avertizează: Sfârşitul crizei din zona euro este încă departe

Zhu Min, directorul general adjunct al Fondului Mo­ne­tar Internaţional. Foto: AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

12.09.2012, 00:04 723

Sfârşitul crizei datoriilor suverane din zona euro este încă departe, dar uniunea mo­ne­tară este pe drumul cel bun, iar Europa trebuie să aibă încredere în euro, a declarat directorul general adjunct al Fondului Mo­ne­tar Internaţional (FMI) Zhu Min, alimen­tând astfel optimismul indus de planul de sal­vare a uniunii monetare anunţat de BCE. Unul dintre cei mai mari investitori crede însă că momentul de respiro nu va mai dura mult.

"Aş spune că această criză nu s-a terminat. Suntem încă la mijlocul ei şi mai e cale lungă de bătut. Dar mergem în direcţia cea bună, ceea ce este foarte important. Ar trebui să avem încredere în euro", a afirmat Zhu, citat de CNBC. Criza datoriilor durează deja de trei ani, iar cei mai mulţi investitori se aşteaptă ca economia zonei euro să intre în recesiune anul acesta din cauza neputinţei li­derilor europeni de a găsi rapid soluţii. O a doua recesiune în zona euro în trei ani ar reprezenta veşti rele pentru economia mondială, a spus oficialul FMI. "Nu ar trebui să subestimăm impactul criz­ei europene asupra întregii lumi. Când creş­terea în zona euro scade la zero, şi creş­terea exporturilor acestei regiuni va fi zero", a menţionat Zhu.

BCE, gardianul euro, a anunţat săptămâna trecută că va susţine statele cu probleme din zona euro prin achiziţii nelimitate de obligaţiuni, ceea ce va reduce costurile de finanţare pentru guvernele respective. Achiziţiile vor fi condiţionate însă de includerea ţărilor în programe de asistenţă, care presupun reforme şi măsuri de austeritate. Anunţul a injectat forţe noi în euro şi în pieţe. Dar criticile nu au întârziat să apară.

Astfel, publicaţia britanică The Guardian arată că yieldurile obligaţiunilor au crescut ca reacţie la problemele fundamentale ale zonei euro, creşterea costurilor de finanţare nefiind cauza crizei. Multe dintre statele zonei euro au o situaţie financiară slabă, iar economiile acestora nu cresc deoarece sunt necompe­titi­ve. În aceste condiţii, pe măsură ce proble­mele economice se acutizează, datoriile cresc.

Tratamentul clasic al FMI implică doze de austeritate combinate cu devalorizare pentru creşterea exporturilor. Politicienii europeni au administrat prima parte a tratamentului, dar existenţa euro impiedică a doua etapă. Planul BCE previne, probabil, ca lovitura fatală să vină de la pieţe, dar este soluţia crizei.

Investitorul american Jim Rogers, cofondatorul fondului Quantum alături de George Soros, crede că în cele din urmă pentru criza din zona euro va fi plătit "un preţ groaznic", chiar dacă BCE îşi va pune în aplicare planurile.

"Oamenii aceştia spun acelaşi lucru de mult timp. Nu este ceva ce va schimba regulile jocului, dar este bun pentru pieţe, însă poate cel mult pentru o lună. Datoria continuă să crească şi în cele din urmă vom plăti un preţ groaznic", a spus el.

Premierul spaniol Mariano Rajoy, căruia chiar şi oficialii europeni îi sugerează să ceară ajutor de la mecanismele europene de bailout pentru a avea acces la protecţia BCE, refuză să ceară un ajutor care i-ar dicta ce reduceri de cheltuieli să implementeze, în special dacă acestea privesc pensiile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO