Business Internaţional

FMI: Declararea independenţei Scoţiei va genera incertitudini economice

FMI: Declararea independenţei Scoţiei va genera...

Autor: Anca Dumitrescu

18.09.2014, 20:45 94

"Unul dintre principalele efecte imediate riscă să fie incertitudinile legate de tranziţia la o situaţie monetară, financiară şi bugetară diferită în Scoţia", a declarat un purtător de cuvânt al FMI, Bill Murray, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că această incertitudine ar putea conduce la reacţii negative pe pieţe, pe termen scurt.

Scoţienii trebuie să se pronunţe pe 18 septembrie, prin referendum, asupra independenţei regiunii a cărei economie este comparabilă cu cea a Finlandei sau a Irlandei.

"O victorie a celor care vor independenţa va ridica mai multe întrebări importante şi complicate care trebuie negociate", a avertizat reprezentantul FMI.

Creşterea numărului susţinătorilor independenţei Scoţiei a dus la scăderea cotaţiilor acţiunilor la bursa Londoneză, precum şi la deprecierea lirei, provocând temeri legate de apariţia unor retrageri de capital din Marea Britanie.

Oficialul FMI a mai spus că efectele pe termen lung ale aprobării independenţei Scoţiei vor depinde de deciziile care vor fi luate în perioada de tranziţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO