Business Internaţional

FMI: Motoarele redresării economiei mondiale se schimbă. Lumea se va baza mai puţin pe SUA şi Marea Britanie pentru creştere economică

FMI: Motoarele redresării economiei mondiale se...

Autor: Catalina Apostoiu

25.07.2017, 00:06 726

Lumea se va baza mai puţin pe cea mai mare economie a sa pentru susţine­rea redresării economice, potrivit Fon­dului Monetar Internaţional. În schimb, creş­terea va accelera în zona euro, China, Japonia şi Canada.

Fondul şi-a menţinut neschimbată pro­iecţia de creştere a economiei mon­dia­le în ultimul său raport trimestrial. Eco­nomia mon­dia­lă va creşte cu 3,5% în acest an, faţă de 3,2% anul trecut, şi cu 3,6% anul viitor. În spatele cifrelor de bază, însă, motoarele redresării eco­nomiei mondiale se schim­bă, lumea ba­zân­du-se mai puţin decât se estimase an­terior pe SUA şi Marea Britanie şi mai mult pe China, Japonia, zona euro şi Canada, potrivit Bloomberg.

FMI a estimat creşterea economiei americane la 2,1% în acest an şi din nou în 2018. În raportul din aprilie, estima­rea indica o creştere de 2,3% şi 2,5%, res­pectiv, pentru 2017 şi 2018. Econo­mia americană a avansat cu 1,6% în 2016.

În iunie, fondul anunţa că a renun­ţat la estimările privitoare la un impuls dat creşterii economice de planurile lui Trump de reducere a taxelor şi creştere a cheltuielilor pe infrastructură.

Fondul şi-a redus şi estimările de creş­tere pentru economia britanică pen­tru acest an, cu 0,3%, până la 1,7% în urma activităţii sub aşteptări din primul trimestru.

Alte ţări preiau ştafeta creşterii. Proiecţia de creştere a FMI pentru Chi­na este de 6,7% pentru 2017, în creştere cu 0,1% faţă de estimarea inclusă în ra­por­tul din aprilie. Pentru 2018, fondul ve­de creşterea Chinei la 6,4%, cu 0,2% peste proiecţia anunţată cu trei luni în urmă.

În cazul Japoniei, FMI şi-a majorat esti­marea la 1,3% în acest an, cu 0,1% mai mult decât în aprilie, deşi fondul anticipează o încetinire a economiei japoneze în 2018 la 0,6%.

Zona euro ca întreg va avansa cu 1,9% în acest an, cu 0,2% peste pro­iec­ţia anunţată cu trei luni în urmă şi cu 1,7% în 2018, cu 0,1% mai mult. Spania pare să fie „vedeta“ în cei doi ani.

Canada va înregistra cea mai mare creştere eco­nomică din rândul ţărilor G7 în acest an, avansând cu 2,5%, cu 0,6% peste estima­rea din apri­lie, potrivit FMI. Totuşi, fondul şi-a redus pro­iecţia de creştere a economiei cana­diene cu 0,1% pe anul viitor, la 1,9%.

„Valorizările de piaţă ridicate şi vola­tilitatea foarte scăzută într-un me­diu caracterizat de un nivel ridicat de nesi­guranţă sporesc probabilitatea unei co­rec­ţii a pieţelor, care ar putea afecta creş­terea şi încrederea“, se arată în ra­por­tul FMI, în care creşterea credi­tu­lui din China şi politicile protecţioniste sunt menţionate de asemenea drept riscuri.

Fondul a îndemnat ţările avansate cu cerere slabă şi inflaţie scăzută să susţină în continuare creşterea econo­mi­că prin politici monetare şi fiscale, aver­tizând în acelaşi timp băncile cen­trale să nu majoreze costurile finanţării prea rapid.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO