Business Internaţional

FMI şi-a schimbat părerea în privinţa României: Creşterea economică din acest an va fi de 4,2% faţă de 3,8% estimarea anterioară

FMI şi-a schimbat părerea în privinţa României:...

Autor: Corina Zamfir

18.04.2017, 18:12 54177

Fondul Monetar Internaţional a îmbunătăţit prognoza de creştere pentru economia României din acest an de la 3,8% la 4,2%, conform ultimului raport privind evoluţia economiei globale în 2017.

Pentru 2018, prognoza de creştere economică a României este estimată la 3,4% faţă de 3,3%, estimarea anterioară.

Guvernul merge pe o creştere economică de peste 5%, iar majoritatea analiştilor indică o creştere cuprinsă între 3,5% şi 4,5% pentru acest an.

România ar urma să aibă a doua cea mai mare creştere economică din Europa în acest an, după Islanda, care are o prognoză de 5,7%.

În acestă săptămână are loc la Washington reuniunea de primăvară a FMI în care sunt prezentate prognozele economice din întreaga lume.

FMI se aşteaptă la o creştere economică mondială de 3,5% faţă de 3,1% în estimările anterioare.

Europa ar urma să aibă o creştere economică de 1,7% în acest an. SUA vor avea o creştere economică de 2,3%, Japonia de 1,2%, Marea Britanie de 2% şi China de 6,6%.

România nu are în acest moment un acord cu Fondul Internaţional Monetar. Principalele obiecţii ale FMI sunt legate de sustenabilitatea finanţelor publice în condiţiile majorărilor salariale.

În 2016, România a avut o creştere economică de 4,8%, reuşind să mai recupereze din pierderile înregistrate în criză.

Principalul motor de creştere economică este în cea mai mare parte consumul, ca urmare a scăderilor de taxe - TVA, majorările salariale, scăderea dobânzilor atât la lei cât şi la euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO