Business Internaţional

FMI va cere Germaniei să cheltuiască mai mult pentru a proteja creşterea economică

Pentru unii austeritate, pentru alţii majorarea cheltuielilor publice: FMI va cere Germaniei să cheltuiască mai mult pentru a proteja creşterea economică

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, alături de directorul FMI Christine Lagarde

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

25.03.2012, 17:57 269

FMI va cere Germaniei, în viitorul raport al instituţiei referitor la această ţară, să majoreze cheltuielile publice pentru a proteja creşterea economică, care va fi pusă în pericol în anii viitori de procesul de îmbătrânire a populaţiei, relatează AFP.

Potrivit ediţiei de luni a săptămânalului Der Spiegel, Fondul va solicita autorităţilor de la Berlin să cheltuiască mai mult pentru dezvoltarea infrastructurii şi stimularea creşterii economice.

Germania trebuie totodată să încurajeze consumul privat şi investiţiile companiilor prin reforme fiscale, se mai arată în articolul care nu precizează sursa informaţiilor.
Cu o populaţie îmbătrânită, există riscul ca potenţialul de creştere a economiei Germaniei să scadă sub 1% în anii următori, avertizează FMI.

Şomajul din Germania se află la cel mai redus nivel de la reunificarea ţării, procesul de îmbătrânire a populaţiei se accentuează, iar companiile se confruntă cu un deficit de forţă de muncă specializată. Din acest motiv, responsabilii economici au cerut guvernului să încurajeze imigraţia pentru rezolvarea problemei.

Conform estimărilor guvernamentale, până în 2020 numărul locurilor de muncă vacante va ajunge la 1,8 milioane.

Pentru rezolvarea problemei, guvernul german a încercat să faciliteze recunoaşterea diplomelor străinilor şi a relaxat condiţiile pentru acordarea dreptului de rezidenţă permanentă, reducând nivelul venitului minim necesar de la 66.000 de euro pe an la 48.000 de euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO