Business Internaţional

Comentator The Guardian: FMI vine cu doar 3 zile înainte de referendum să admită că Grecia are nevoie de o reducere substanţială a datoriei ca să poată funcţiona

Comentator The Guardian: FMI vine cu doar 3 zile înainte...

Autor: Ştefan Stan

03.07.2015, 11:26 12983

Grecia are nevoie de 50-60 de miliarde de euro de fonduri suplimentare în următorii trei ani, precum şi o reducere a datoriei pentru a se crea un ”respiro”, conform declaraţiilor FMI, scrie The Guardian.

Reducerea datoriei Greciei a fost una dintre cerinţele principale pe care premierul Grec, Alexis Tsipras, le-a adus creditorilor încă din prima zi a negocierilor.

Deşi FMI-ul a vorbit despre o reducere a datoriei Greciei de luni de zile, a ales să facă oficială decizia cu numai trei zile înainte de referendum.

Unul dintre motivele pe care publicaţia The Guardian le invocă pentru întârzierea cu care FMI a venit cu propunerea de reducere a datoriei este eşecul din cadrul bailoutului din 2010. Şi atunci, ca şi acum, era nevoie de o tăiere a datoriilor, dar în schimb creditorii principali ai Greciei - în mare parte sub forma unor mari bănci europene -  au fost salvaţi, iar datoria publică a fost mutată către instituţiile şi contribuabilii din zona euro.  

Referendumul de duminică va fi un vot bizar, deoarece propunerile creditorilor s-au schimbat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO