Business Internaţional

Fondul Suveran al Norvegiei a ajuns la 1.000 de miliarde de dolari

Fondul Suveran al Norvegiei a ajuns la 1.000 de miliarde...

Autor: Anca Olteanu, Mediafax

19.09.2017, 16:02 1136

Evaluarea fondului a atins pentru prima dată suma record marţi, pe 19 septembrie, la ora 02.01, în Oslo, a transmis Norges Bank Investment Management.

„Nu cred că se aşteapta cineva ca fondul să ajungă la 1.000 de miliarde de dolari când a fost făcut primul transfer din veniturile din petrol, în mai 1996”, a declarat Yngve Slyngstad, directorul general al fondului.

Valoarea fondului, aproape egală cu produsul intern brut al Mexicului, nu este neapărat o veste bună, scrie Bloomberg. Dimensiunea fondului a devenit o provocare pentru a găsi pieţe suficient de mari în care se poate investi.

Fondul suveran al Norvegiei are puţini rivali în ceea ce priveşte dimensiunea. Fondul Guvernamental de Pensii şi Investiţii din Japonia a fost evaluat la 1.300 de miliarde de dolari, la rata de schimb actuală, la finalul lunii martie. China are rezerve de 3.000 de miliarde de dolari. Mai există, de asemenea, firme de management valutar precum BlackRock, care are 5.700 de miliarde de dolari şi Vanguard Group, care are 4.400 de miliarde de dolari.

Norvegia se aşteaptă ca fondul să continue să crească până în 2025, când este prognozat să ajungă la 1.300 de miliarde de dolari, la rata de schimb din prezent. Valoarea actuală deja o depăşeşte pe cea la care nu se aştepta să ajungă până în 2018.

Guvernul Norvegiei a retras anul trecut, pentru prima dată, bani din fond şi este aşteptat să retragă 11,7 miliarde de dolari, anul acesta.

Fondul are 550 de angajaţi în birouri din Oslo, New York, Londra, Shanghai şi Singapore.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO