Business Internaţional

Fondul suveran de 650 mld. euro al Norvegiei ar putea fi forţat să renunţe la investiţiile în Rusia

Fondul suveran de 650 mld. euro al Norvegiei ar putea fi...

Autor: Roxana Pricop

24.07.2014, 18:15 355

Fondul de pensii al guvernului Norvegian, al treilea cel mai mare fond suveran din lume, ar putea fi obligat să renunţe la participaţiile sale din Rusiaîn cazul în care guvernul norvegian decide să sprijine restricţiile de investiţii împotriva Rusiei în urma dezastrului aerian din Ucraina, scrie publicaţia Investments&Pensions Europe.

În prezent, fondul norvegian are active de 657 miliarde de euro. Cu aproximativ 5,7 miliarde de euro investite în Rusia prin intermediul pieţelor deacţiuni şi obligaţiuni, fondul norvegian este un investitor mare în Rusia, chiar dacă în punct de vedere procentual expunerea sa este mai puţinsemnificativă. 

Runar Malkenes, purtătorul de cuvânt al Ministerului norvegian al Finanţelor, a declarat pentru IPE: "Dacă investiţiile fondului devin afectate desancţiuni economice împotriva Rusiei pe care Norvegia le sprijină, Norges Bank Investment Management, ca manager operaţional al fondului, vatrebui să facă ajustările necesare pentru a se adapta la noua situaţie. "

Conform raportului pe anul 2013, investiţii de capital din Rusia s-au ridicat la 0,7% din investiţiile în acţiuni de 274 miliarde de euro la sfârşitul anului 2013. Expunerea pe rubla rusească a fost de 1,3% din expunerea pe instrumente cu venit fix. În raportul pe primul trimestru, managerii fondului au declarat că fondul a marcat o pierdere de 9,7% pe investiţiile în titluri de stat ruseşti.

Norvegia nu este membru al UE, dar face parte din Spaţiul Economic European (SEE) şi este membră a Asociaţei Europene a Liberului Schimb(AELS). Membrii AELS adoptă proape toată legislaţia UE referitoare la piaţa unică.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO