Business Internaţional

Fondurile de hedging continuă să piardă capital

Fondurile de hedging continuă să piardă capital

Autor: CătăIina Apostoiu

28.07.2016, 00:00 535
Fondurile de hedging au înregistrat ieşiri nete de 20,7 miliarde de dolari în luna iunie la nivel mondial, în condiţiile în care retragerile investitorilor cresc în pofida performanţelor consemnate de majoritatea managerilor, scrie Financial Times. După întrările din aprilie şi mai, retragerile au dus volumul total net al ieşirilor din trimestrul doi la 10,7 miliarde de dolari, potrivit datelor eVestment, acesta reprezentând al treilea trimestru consecutiv în care banii părăsesc sectorul. Aceasta este cea mai lungă perioadă de ieşiri trimestriale de la T2 2009, ceea ce sugerează că nemulţumirea investitorilor legată de performanţele şi comisioanele managerilor s-ar putea intensifica. În primele trei luni ale acestui an, ieşirile din fondurile de hedging au atins cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, investitorii retrăgând peste 15 miliarde de dolari. Mari asigurători ca AIG şi MetLife, cât şi fondurile de pensii, şi-au redus recent alocările pentru fonduri de hedging. 

Totuşi, industria a generat randamente pozitive în iunie pe fondul volatilităţii din jurul referendumului privitor la ieşirea Marii Britanii din UE.

Nu toţi investitorii se grăbesc către ieşire. Fondurile suverane, fundaţiile şi unele fonduri de pensii îşi sporesc în continuare alocările pentru fonduri de hedging.

Multe şi-au întors privirile către fonduri de hedging în condiţiile în care este din ce în ce mai dificilă generarea de randamente prin fonduri mutuale convenţionale.

Însă aşteptările rămân scăzute: 70% din managerii chestionaţi de Preqin se aşteaptă la randamente de 3% sau mai puţin în întreaga industrie a fondurilor de hedging în acest an.

Multe fonduri au fost prinse pe picior greşit de oscilaţiile puternice de pe pieţe de la începutul anului. Acest lucru a fost suficient pentru a atrage critici dure din partea unor investitori deja sceptici cu privire la structura comisioanelor.

În ultimele trimestre, numărul fondurilor de hedging închise sau lichidate l-a depăşit pe cel al fondurilor deschise. În primele trei luni ale anului, 291 fonduri şi-au închis uşile, iar numai 206 fonduri noi au fost deschise. Anul trecut au fost închise mai multe fonduri de hedging decât în orice alt an de la criza financiară.

Pe fondul presiunilor exercitate de investitori şi al ameninţării retragerilor, managerii au început să negocieze comisioanele, oferind în acelaşi timp o transparenţă sporită legată de poziţii şi profiluri de risc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO