Business Internaţional

Fondurile de hedging: nu dormi liniştit când ele te veghează

Celebrul manager de fonduri de hedging William Ackman a pierdut marţi 767 milioane de dolari din cauza colapsului acţiunilor Valeant

Celebrul manager de fonduri de hedging William Ackman a pierdut marţi 767 milioane de dolari din cauza colapsului acţiunilor Valeant

Autor: Bogdan Cojocaru

17.03.2016, 00:04 802
Avertismentul de default emis de producătorul farma canadian Valeant a provocat o baie de sânge pe burse pentru fonduri de hedging mari şi mici. Cele mari se pot redresa, dar unele dintre cele mici s-ar putea să nu supravieţuiască, scrie Forbes.

Au pierdut în doar câteva ore miliarde de dolari investitori legendari precum William Ackman, un personaj omniprezent în presă cu comentarii despre orice şi cu sfaturi.

Nici înainte de măcel Valeant nu o ducea bine, şi nici alte companii îndrăgite de fondurile de hedging, vehicule de investiţii ale căror activităţi sunt slab reglementate. Goldman Sachs a calculat că 50 de acţiuni preferate de fondurile de hedging, inclusiv cele ale Allergan, Amazon, Apple, Citigroup,  Valeant şi Teva, pierduseră 5,6% din valoare de la începutul anului până pe 4 martie. Marţi, titlurile Valeant s-au prăbuşit cu peste 50% după ce compania a anunţat că riscă să intre în default cu datoriile sale de 30 de miliarde de dolari. Fondurile de hedging au pierdut 5,3 miliarde de dolari din cauza acestui plonjon. Cel puţin cinci fonduri mai mici aveau legat 20% sau mai mult din capital de acţiunile Valeant la sfârşitul lunii decembrie, potrivit Symmetric.IO. Existenţa acestor „purici“ sunt doar încă un exemplu de ce investitorii nu ar trebui să nu se instaleze comod în hotelurile fondurilor de hedging, adică să nu se încreadă în activele populare cu acestea, notează Forbes.

Fondurile de hedging adminis­trează circa 3.000 de miliarde de dolari din bani de pensie, ai fundaţiilor sau ai indivizilor înstăriţi. „Onoraţi” că fondurile au acceptat să le investească banii, clienţii plătesc un comision de management de 2%, cel puţin în SUA, şi încă 20% din profit. În unele cazuri cifrele se pot duce mult mai sus.

De aceea nu trebuie să mire că persoanele care conduc fondurile de hed­ging o duc foarte bine. Larry Robbins, fondatorul unui fond de hedging pe aproape 10 miliarde de do­lari, şi-a cumpărat recent un penthouse de 38 de milioane de dolari în Man­hattan, potrivit The Times.

Anul trecut Robbins şi-a cerut scuze investitorilor pentru că le-a pierdut banii şI a promis că “va îndrepta corabia cât mai repede posibil”. I-a mai şI convins să-I lase pe mână încă un milliard de dolari. De atunci până acum, corabia lui Robbins a funcţionat mai mult ca un submarine, unul care ştie doar să se scufunde. De la începutul anului până la finalul lunii februarie, fondul său fanion, Glenview Capital Management, îşI pierduse 15% din valoare.

Acţiunile Valeant sunt cu 87% sub nivelul din august. Pershing Square Capital Management, fond deţinut de legendarul William Ackman, a pierdut 767 milioane de dolari în măcelul de marţi. Ackman este însă încrezător şI îşI asigură investitorii că valoarea adevărată a acţiunilor Valeant este de multe ori mai mare faţă de cea de acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO